Antena Meniu Search
x

PSD, UDMR şi ALDE susţin majorarea reducerii din pedeapsă pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie de la 3 la 9 zile pe lună

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dezbătut, luni, proiectul de lege privind reducerea pedepselor private de libertate pentru deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare, UDMR propunând ca beneficiul să fie de 9 zile pe lună, în loc de 3, aşa cum a prevăzut iniţial Guvernul. Deputaţii PSD şi ALDE au anunţat că susţin această majorare, potrivit News.ro

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dezbătut, luni, proiectul de lege privind reducerea pedepselor private de libertate pentru deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare, UDMR propunând ca beneficiul să fie de 9 zile pe lună, în loc de 3, aşa cum a prevăzut iniţial Guvernul. Deputaţii PSD şi ALDE au anunţat că susţin această majorare, potrivit News.ro

Discuţiile de luni au vizat amendamentele propuse de deputaţi, urmând ca un vot asupra lor să fie dat într-o şedinţă ulterioară.

Deputatul UDMR Marton Arpad a propus ca, pentru 30 de zile petrecute în detenţie în condiţii necorespunzătoare, deţinuţii să primească o reducere de 9 zile din pedeapsă, faţă de doar 3 zile, cât a propus Guvernul în proiectul transmis Parlamentului.

"Raportat la 30 de zile (de detenţie - n.r.), câte 3 zile înseamnă un număr destul de restrâns de zile acordabile prin care ar putea scădea aceste termene. Dacă dorim să dăm o mai mare posibilitate de a degreva supraîncărcarea penitenciarelor, ar fi nevoie de circa o treime, adică vreo 9 zile din 30, dar nicicum sub şase zile. Trei zile în raport cu 30 de zile pentru o pedeapsă de 10 ani se scade cu foarte puţin acest termen în care persoana respectivă trebuie să-şi execute pedeapsa, deci degrevarea la penitenciare ar fi mult mai mică. Noi am propus 9 zile, dar suntem dispuşi discuţiei", a afirmat deputatul UDMR.

Propunerea a fost susţinută de către deputatul PSD Mihai Valentin Popa. "Acest spor este mai mult decât justificat. (...) Condiţiile din penitenciare sunt inumane. (...) Dacă am şti la ce fel de catastrofe umanitare conduc aceste condiţii, nu cred că am mai fi atât de...", a afirmat el.

Şi ALDE şi-a anunţat sprijinul pentru acest amendament. "Cu o astfel de lege, se va pune o presiune pe penitenciarele din ţară pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile", a spus deputatul Steluţa Cătăniciu.

Singurii care s-au arătat împotriva creşterii acestui spor au fost reprezentanţii USR; care au acuzat o "graţiere mascată".

"O creştere de la trei la nouă zile e nejustificată, e foarte mare. Se ajunge la executarea a două treimi din pedeapsă, ajungi la eliberare condiţionată forţată. E graţiere mascată. (...) trebuie să spunem că aceste persoane au încălcat legea. (...) Între această situaţie şi cea a altor categorii din societate care trăiesc în condiţii necorespunzătorare, trebuie să păstrăm un echilibru. Mă gândesc la studenţi, de exemplu", a spus deputatul Cristian Stelian Ion.

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, i-a răspuns deputatului USR că nu trebuie să folosească astfel de sintagme, precum "graţierea mascată", pentru că "se înţelege greşit în spaţiul public".

Un alt deputat PSD, Alexandru Bălănescu, a afirmat că o soluţie de compromis este creşterea sporului la 6 zile.

Decizia finală va fi luată prin vot într-o altă şedinţă a Comisiei juridice.

Senatorii au votat pe 13 martie, cu 113 voturi ”pentru” şi un singur vot ”împotrivă” modificările la Legea privind executarea pedepselor, stabilind ca deţinuţilor care stau în condiţii necorespunzătoare să li se reducă pedeapsa cu trei zile pe lună, iar spaţiul necorespunzător de detenţie a fost definit ca mai mic de patru metri pătraţi de persoană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » PSD, UDMR şi ALDE susţin majorarea reducerii din pedeapsă pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie de la 3 la 9 zile pe lună