Video

Reacţia mamei lui Gabriel Luca, mortul „viu” din Costuleni, când a aflat că acesta trăiește, înainte de pomana de 40 de zile

De Clara Mihociu.
Publicat: 22.12.2020, 23:29.
Actualizat: 23.12.2020, 00:20

Nu e miracol de Crăciun, ci un episod tragic-comic, demn de Caragiale. Un bărbat declarat mort s-a întors acasă, chiar când rudele se pregăteau de parastasul de 40 de zile. Familia a plâns la căpătâi un alt mort, i-au făcut până şi înmormântare creştinească. Acum, poliţiştii trebuie să afle cine este în groapă. Iar bărbatul trebuie să demonstreze... că e viu.

Mortul "viu" se numeşte Gabriel Luca şi este din comuna Costuleni, judeţul Iaşi. Bărbatul de 51 de ani nu a înviat printr-un miracol, ca Lazăr din Biblie. Ci a fost declarat mort dintr-o... confuzie.

În luna octombrie, bărbatul a plecat să muncească la o fermă, iar rudele l-au dat dispărut. Coincidenţa face ca, luna aceasta, într-o localitate vecină, să fie găsit un cadavru, pe malul unei ape. Al unui alt bărbat.

Ilie Viorel, primar Răducăneni: Nepoata a recunoscut ca fiind unchiul său ce era dispărut de la domiciului lor de mai mult timp.

Trei zile, rudele l-au plâns la căpătâi. I-au făcut înmormântare creştinească.

Cum a aflat familia că bărbatul e viu

Înainte de pomana de 40 de zile, mama bărbatului l-a sunat pe proprietarul fermei la care ştia că fiul ei mai muncise, s-o ajute cu bani.

Maria, mama bărbatului: Vă aduc la cunoştinţă că Gabriel este mort şi zic poate mă ajutaţi cu oleacă de bani. Şi a zis: cum, că Gabriel e la mine. Cum l-aţi şi îngropat. Când am auzit aşa, cu telefonul în mână să mă prăpădesc.

Gabriel Luca, bărbatul declarat mort: Când am ajuns acasă, eram îngropat. Am fost la cimitir şi-am văzut crucea acolo, am văzut tot. M-am apucat şi eu de plâns că a îngropat pe altul, ce să-i fac.

Până când certificatul de deces al bărbatului nu va fi anulat, poliţiştii nu pot continua ancheta pentru a afla cine este omul din groapă. Astfel că, oficial, va mai fi mort o vreme.

Gabriel Luca, bărbatul declarat mort: Acum trebuie să mă învie, să îmi facă actele înapoi.

Un alt bărbat din Iaşi se chinuie de doi ani în instanţă să demonstreze că e viu. Şi la Bârlad, un caz similar de a întoarce printre cei vii un bărbat declarat mort chiar de soţie durează de mai bine de un an.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.