Antena Meniu Search
x

Reacția Arhiepiscopiei Clujului, după ce un preot a condiționat o înmormântare de plata unei sume de bani

Să mori în România costă. Şi încă nu puţin. Şi nu e vorba doar de bani. Un preot ortodox din Cluj a refuzat să oficieze o slujbă de înmormântare pentru că familia răposatei nu a plătit taxa pentru locul de veci. Ba, mai mult, slujitorul bisericii a cerut să-i fie pupate mâinile de către rudele femeii decedate tocmai pentru că şi-au permis să conteste plata. Arhiepiscopia Clujului spune că preotul deja a fost sancţionat. 

de Redactia Observator

la 17.08.2020, 21:49

Vezi și
  • Preotul ar fi cerut 5.000 de lei de la urmașii răposatei.

Scena a avut loc în satul Tăuţi, din Cluj. Preotul a fost filmat în timp ce se certa cu o familie îndurerată. Totul ar fi început după ce faţa bisericească a condiţionat slujba de înmormântare de plata locului de veci. 5.000 de lei pe care familia a refuzat iniţial să-i plătească: "De zece ani nu şi-a mai plătit contribuţia. Hotărârea Consiliului acestei Parohii este: familia care nu își plătește contribuția în ultimii ani, plătește locul de veci".

Cum biserica nu are o capelă, slujba a avut loc pe mijlocul străzii. Mai mult, cei prezenţi spun că preotul a refuzat şi sa tragă clopotele de înmormântare.

"Am înțeles că mai trebuia să plătească bani, separat. Ce faci cu atâția bani într-un sătuc? Dacă o să filmați acolo, în cimitir, o să vedeți că e vai mama lui", spune un martor.

Până la urmă, familia răposatei a plătit, iar aceasta a fost îngropată. Gestul preotului a fost însă taxat de superiori.

Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului: Arhiepiscopia noastră a luat act cu multă dezamăgire de acest incident nefericit, având în vedere câteva hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata oricărei taxe. Părintele Florin Parască a dat dovadă nu doar de lipsă de tact pastoral ci și de insubordonare față de hotărârile bisericești superioare.

Preotul trebuie să restituie acum banii luaţi de la familie şi să-şi ceară scuze în public. Reporterii Observator au încercat să ia legătura cu preotul, fără succes.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Reacția Arhiepiscopiei Clujului, după ce un preot a condiționat o înmormântare de plata unei sume de bani