Antena Meniu Search
x

Românii care vin din străinătate se plâng că sunt ținuți în vamă cu orele, printre gunoaie

Zeci de români care s-au întors în ţară din strănătate au trecut prin ore de coşmar. Oamenii spun că au aşteptat nouă ore la vamă, în corturile de triaj. Iar după ce au urcat în autocare, pe drum, în Bihor, ar fi fost coborâţi şi înghesuiţi într-un singur autobuz, cu bagajele peste ei. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 04.05.2020, 20:57

Vezi și
  • Românii așteaptă ore întregi în vamă, pentru a se stabili dacă intră în izolare sau în carantină.
  • Românii se plâng de modul în care sunt tratați de autorități.

Prefectul judeţului spune că doar doi oameni au rămas în picioare, dar imaginile filmate de români arată altceva. 

Înghesuiţi umăr la umăr, aproape sufocaţi şi cu bagajele aruncate printre ei. Aşa au călătorit zeci de români întorşi din străinătate în autobuzul pus la dispoziţie de către prefectura din Bihor.

Soțul unei pasagere susține că "acolo nu s-a păstrat nicio distanţă, nimic, neprotejaţi, fără mască, fără mănuşi".

Oamenii veneau din Vama Nădlac, unde au trecut prin alte umilinţe. Nouă ore au aşteptat să fie preluaţi. Într-un final, au urcat în două autocare. Dar la graniţa judeţului Bihor, spun că au fost daţi jos şi înghesuiţi într-un singur autobuz.

Soțul unei pasagere: A venit un autobuz de pe vremea lui Ceauşescu, cu scaune de plastic, răblăgitură. Nu a mai încăput lumea în el. Au cerut să se ducă la toaletă, ca omul, să îţi faci treburile. Nimeni, nimic.

Pe drum, flămânzi, obosiţi şi revoltaţi, oamenii au sunat la 112. Li s-a promis că vor opri la intrarea în judeţul Cluj-Napoca.

Soțul unei pasagere: Într-adevăr, au oprit, dar nu a vrut şoferul să deschidă uşile.

După mai bine de opt ore de drum, autobuzul a ajuns la Centrul de triaj de lângă Cluj Napoca. Aici, după alte zeci de minute de aşteptare, pasagerii au fost împărţiţi în funcţie de judeţele în care îşi au domiciliul şi trimişi către centrele de carantină de acolo.

Aproape în fiecare zi, la Vama Nădlac se instalează haosul.

Odată ce intră în ţară, oamenii trebuie să aştepte ca autorităţile să-i trieze şi să decidă dacă intră în izolare sau în carantină, în funcţie de zonele din care vin. Aşteptarea este însă lungă, iar în jurul celor patru corturi de triaj s-a format o tabară. O tabară plină de gunoaie.

Cât aşteaptă să vină autocarele după ei, oamenii şi-au improvizat mici şezători. Băncile au devenit mese pe care mănâncă adunaţi în grupuri mai mari de trei persoane, iar pe garduri şi-au întins rufele la uscat.

În ultimele 24 de ore, 8.400 de oameni au intrat în ţară prin punctele de frontieră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Românii care vin din străinătate se plâng că sunt ținuți în vamă cu orele, printre gunoaie