Antena Meniu Search
x

Salvat de moartea lenta a obezitatii

Povestea lui Alexandru e si povestea unui baietel din Botosani. Hranit pana in pragul sfarsitului, la sase ani a ajuns si el sa cantareasca 100 de kilograme. Inainte sa fie prea tarziu, a fost salvat

Vezi și

Luat din familie, a ajuns pe mana medicilor, care l-au invatat sa manance regulat, sa mearga mult si sa alerge. La 12 ani, arata ca un copil normal si e sanatos tun. Dar e tot o povara pentru parintii care, de cinci ani, nici n-au mai vrut sa-l mai vada.

E anul 2008. Un baietel de sase ani se inghesuie pe un scaun, intr-un centru de plasament. Cele aproape 100 de kilograme nu il lasa sa se miste. Abia respira, in timp ce aranjeaza cateva cuburi colorate. Astazi, acelasi copil alearga pe strada si pe scari. E mai usor cu mai bine de 40 de kilograme si inalt cat un adult.

Victima a saraciei, fusese invatat ca trebuie sa manance orice pentru a supravietui. A cazut in cealalta extrema, la fel de ucigasa ca foamea. Obezitatea morbida. Inima ingropata in grasime abia batea. I-a sfasiat-o propria mama care l-a parasit in bratele medicilor.

In centrul Sfantul Spiridon, a fost consultat de medici, ascultat de psihologi si ajutat de nutritionisti. A invatat sa manance regulat si fara grasime. "La inceput nu intelegea de ce toti cei din jurul lui se agita, pentru kilogramele lui, spre final, da, a inteles si lupta a fost chiar a lui", a explicat Nina Stoleru, psiholog.

A fost mutat apoi intr-un alt centru, unde avea si o sala la dispozitie. Cu steppere, bicicleta, greutati si mingi medicinale. Zi de zi, luna de luna, purta haine din ce in ce mai mici. Respira mai usor. Isi revenea. "Treptat, treptat, copilul a putut urma un program de jumatate de ora, 45 minute de gimnastica", a povestit Alina Tatarusanu, kinetoterapeut al centrului Sfantul Spiridon Botosani.

Cantarul, dusmanul de atunci e prietenul de acum. In drum spre scoala, baiatul se opreste mereu la o farmacie din zona. Se cantareste si se bucura, apoi isi continua drumul spre scoala.

Pare o minune ca a slabit atat, dar a fost un efort imens, greu de inghitit. Acum, baiatul are o noua viata. Una sanatoasa!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Salvat de moartea lenta a obezitatii