Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 11 aprilie 2024. Cine au fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa şi Sfântul Farmutie

Joi, 11 aprilie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa şi Sfântul Farmutie.

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 07:43

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este prăznuit pe 11 aprilie, alături de Sfântul Mucenic Antipa şi Sfântul Farmutie
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este prăznuit pe 11 aprilie, alături de Sfântul Mucenic Antipa şi Sfântul Farmutie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa şi Sfântul Farmutie sunt prăznuiţi pe 11 aprilie.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în Bucureşti, în octombrie 1787, iar la 20 de ani a ajuns la Mănăstirea Cernica, situată în apropiere de Bucureşti.

Conform crestinortodox.ro, în 1808, la cererea duhovnicului său, devine monahul Calinic, iar apoi a fost ieromonah, preot şi stareţ al Mănăstirii Cernica timp de 31 de ani.

A refuzat să fie mitropolit al Ungrovlahiei şi a fost ales, în 1850, în fruntea Episcopiei Râmnicului, care funcţiona la Craiova după ce a fost mutată în urma incendiului din 1847.

A reclădit Catedrala episcopală de la Râmnicu Vâlcea unde s-a mutat în 1857 şi pe care a păstorit-o până în 1868.

Pe acelaşi subiect

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a ridicat Mănăstirea Frăsinei, loc în care nu au acces femeile, şi a înfiinţat o tipografie unde a tipărit cărţi de cult şi multe dintre lucrările sale.

A murit într-o zi de 11 aprilie şi a fost îngropat, după dorinţa sa, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii "Sfântul Gheorghe".

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca să fie trecut în rândul sfinţilor, iar canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica, pe 21 şi 23 octombrie 1955. De altfel, moaştele Sfântului Calinic se află la Mănăstirea Cernica.

Conform sursei amintite, pe 11 aprilie, românii îi mai prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Antipa, episcopul Pergamului, şi Sfântul Farmutie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 11 aprilie 2024. Cine au fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa şi Sfântul Farmutie