Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 5 aprilie 2024. Cine au fost Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul şi Sfânta Cuvioasă Teodora

Vineri, 5 aprilie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul şi Sfânta Cuvioasă Teodora, sfinţi cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 04.04.2024, 12:51

Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul şi Sfânta Cuvioasă Teodora sunt prăznuiţi pe 5 aprilie
Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul şi Sfânta Cuvioasă Teodora sunt prăznuiţi pe 5 aprilie - crestinortodox.ro
  • Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul şi Sfânta Cuvioasă Teodora sunt prăznuiţi pe 5 martie.

Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic a fost născută în insula Eghina, din părinţi creştini dreptcredincioşi, Antonie şi Hrisanta. Dreapta credinţă şi fapta bună a acestora s-a arătat atunci când Biserica lui Hristos se tulbura de eresul iconoclasmului, în împărăţia lui Mihail Valvos.

Conform crestinortodox.ro, Agatopod era un bătrân diacon în Biserica din Tesalonic, în timp ce Teodul era un citeţ tânăr în aceeaşi biserică.

În timpul prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, Agatopod şi Teodul au fost chemaţi la curtea împăratului. Cei doi s-au ţinut de mână şi au păşit împreună la judecată, strigând "Creştini suntem!".

Conform sursei amintite, în ciuda îndemnurilor de a se lepăda de Hristos şi a se închina la idoli, Agatopod şi Teodul au rămas tare pe poziţii.

Cei doi au fost aruncaţi în temniţă şi ţinuţi fără mâncare până când au fost condamnaţi la moarte prin înecare în mare. La scurtă vreme după moartea lor, trupurile le-au fost duse de valuri la mal, iar credincioşii le-au luat şi le-au îngropat cu cinste.

Sfântul Teodul le-a apărut, apoi, cunoscuţilor sub formă de înger, poruncindu-le să împartă săracilor ce mai rămăsese din averea sa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 5 aprilie 2024. Cine au fost Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul şi Sfânta Cuvioasă Teodora