Antena Meniu Search
x

Video Sărbătorile se apropie, tot mai multe localități intră în lockdown, iar cifra infectărilor continuă să crească

Sărbătorile vin, dar România nu dă semne că va ieşi din scenariul negru. 9.460 de persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore, iar la Terapie Intensivă sunt 1172 de pacienţi în stare gravă. Oraş după oraş intră în carantină. În judeţul Alba, 6 localităţi ar putea fi izolate. Situaţia este sub control, suntem liniştiţi de la cel mai înalt nivel. Doar că specialiştii spun că, în ciuda măsurilor, singurul cadou de Crăciun ar putea fi un număr record de infectări.

de Redactia Observator

la 14.11.2020, 22:50

Vezi și
  • Specialiştii spun că ultimele măsuri pentru combaterea coronavirusului sunt prea blânde
  • În opt luni de pandemie, sunt în total peste trei sute de mii de infectări la nivel naţional
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19

Prea târziu. Şi prea blânde. Asta spun specialiştii despre ultimele restricţii luate, în speranţa că vom avea sărbători liniştite, cu mai puţine infectări.

Octavian Jurma, medic: Cu aceste măsuri probabil ca la inceputul lunii decembrie vom fi tot la 10.000 cazuri.

În judeţele Cluj şi Sibiu, incidenţa a trecut de 7 infectări la mia de locuitori. Mai mult de dublu peste pragul de alarmă de trei la mie. În ciuda cifrelor, a situaţiei din spitale şi a evidenţei, situaţia rămâne optimistă la nivel înalt.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Avem de vreo două săptămâni o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi. Asta este o veste bună şi vedem că măsurile au efect.

O plafonare la zece mii de cazuri nu ajută prea mult. Este peste puterile sistemului sanitar. Dincolo de partea plină a paharului, rămâne realitatea.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Studiile arată că există un coeficient de multiplicare de până la 10, între numărul de cazuri diagnosticate şi numărul de cazuri care există în realitate. Deci, într-o zi cu 8.000 cazuri ar fi 80.000 de persoane infectate? Până la 80.000, da.

Prin urmare, în cifre vedem doar vârful aisbergului pandemic. Ritmul accelerat de răspândire a virusului nu aşteaptă deciziile politice.

Adrian Streinu-Cercel, medic: În momentul în care vorbim, virusul pleacă din gura noastră cu o viteză de circa 7 m pe secundă. De la o persoană, în decursul a patru zile, vor mai fi încă 3 persoane infectate şi tot aşa, de la fiecare, încă 3, încă 3. Pe o serie de 12 zile, vom avea de la o singură persoană infectată şi contagioasă circa 40 de noi cazuri.

În opt luni de pandemie, avem în total peste trei sute de mii de infectări la nivel naţional. Dacă numărul de cazuri zilnice nu scade, până de sărbători, adică într-o lună, vom număra încă pe-atâtea. Medicii estimează că numărul real al infectărilor cu SARS-CoV 2 va ajunge la şapte milioane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Sărbătorile se apropie, tot mai multe localități intră în lockdown, iar cifra infectărilor continuă să crească