Antena Meniu Search
x

Video Şase cupluri divorţează zilnic, în medie, în Bucureşti. Care este principalul motiv al despărţirilor

Bucureştiul a rămas şi în 2021 capitala divorţurilor. Şapte cupluri s-au despărţit aici, în medie, în fiecare zi. La nivel naţional, 20.000 de soţi nu mai sunt împreună. Deşi, oficial, motivul principal este nepotrivirea de caracter, în realitate, infidelitatea este cauza numărul 1 a divorţurilor. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 23.08.2022, 21:01

Vezi și

Dacă imediat după Revoluţie numărul celor care erau decişi să o ia pe drumuri separate în viaţă era relativ mic, cel mult 5.000 de cupluri pe an, acum lucrurile s-au schimbat. Avem de două ori mai multe divorţuri. De ce? Specialiştii şi oamenii de rând au fiecare opinia lor. 

De ce divorţează cuplurile din România

"Primul motiv este infidelitatea. Infidelitatea este un simptom al divorţului şi nu cauza profundă a divorţului. De ce înşeală oamenii, aici e întrebarea. Înşeală pentru că sunt deconectaţi unul de celălalt şi atunci caută soluţii", spune Gabriela Şaulea, consilier de divorţuri. "Hai să-i zicem aşa, nepotrivire de caracter. Numai că îţi dai seama de caracter când petreci timp împreună. Pandemia ne-a obligat şi atunci am văzut şi lucrurile bune şi lucrurile mai puţin bune", crede Gelu Duminică, sociolog. 

S-au schimbat generaţiile, s-au schimbat şi mentalităţile. Dacă înainte era considerat o ruşine, societatea de astăzi vede divorţul ca pe un pas firesc pe care îl fac doi oameni care nu se mai înţeleg. "Ceea ce se întâmplă nu e decât ceva normal în condiţiile în care noi nu ne cunoaştem partenerul cu adevărat în condiţii de criză. Divorţăm mult mai repede decât o făceam înainte pentru că înainte şi presiunea socială era mult mai mare", adaugă Gelu Duminică, sociolog.

Pe acelaşi subiect

La nivel naţional, anul trecut, Bucureştiul a fost în topul divorţurilor. "În medie, 7 în fiecare zi, ceea ce ridică numărul total la 2.600. Anul trecut, în alte 3 judeţe din ţară s-au înregistrat peste 1.000 de divorţuri. Este vorba despre Iaşi, Constanţa şi Prahova. Pe de altă parte însă, există alte două judeţe în care DA-ul spus în faţa ofiţerului de stare civilă şi certificatul de căsătorie sunt păstrate la loc de cinstre: Vâlcea şi Covasna, unde s-au înregistrat anul trecut 205, respectiv 227 de divorţuri", spune Cristina Filip, reporter Observator.

"În marea majoritate, femeile sunt cele care aleg divorţul de multe ori pentru faptul că sunt înşelate. Bărbaţii părăsec mai rar, câteodată când apare cineva nou în viaţa lor sau când sunt foarte mult cicăliţi", explică Gabriela Şaulea, consilier de divorţuri.

Vârsta la care tot mai mulţi soţi îşi spun adio

S-au schimbat şi vârstele la care soţii decid să rupă legăturile căsniciei. "Se constată în mod poate neaşteptat că cel mai mare număr de divorţuri se realizează la familiile care au peste 20 de ani împreună. În mod tradiţional, grupa de vârstă la care se înregistrau cele mai multe divorţuei era între 50-54 de ani, dar în ultimul an observăm că şi la categoria de peste 60 de ani apare un număr foarte important de divorţuri. Au fost 911", a declarat Vlad Alexandrescu, purtător de cuvânt INS.

În ciuda numărului semnificativ de divorţuri, veşti bune vin de la starea civilă: numărul celor care aleg zilnic să se căsătorească este, în medie, de şase ori mai mare decât cel al cuplurilor care se destramă.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Şase cupluri divorţează zilnic, în medie, în Bucureşti. Care este principalul motiv al despărţirilor