Antena Meniu Search
x

Sfântul Nicolae, tradiții și obiceiuri. Ce nu avem voie să oferim astăzi în dar

Pe 6 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sf. Nicolae, considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

de Redactia Observator

la 05.12.2022, 21:31

Sfântul Nicolae, tradiții și obiceiuri. Ce nu avem voie să oferim astăzi în dar - Shutterstock

Cine este de fapt Moş Nicolae?

Pentru că este ocrotitorul copiilor, Sf. Nicolae a fost personificat în Moș Nicoale. Se spune că în tinerețea sa, acesta a fost dus la școală cu intenția de a studia Sfânta Scriptură, iar după ce a rămas orfan a folosit toată averea rămasă pentru a ridica o biserică și pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.

Ajuns la maturitate, Sf. Nicolae a plecat la o mânăstire pentru a se călugări, dar Dumnezeu i-a ghidat calea, în final ajungând să fie episcopul din Myra-Lichi. Pe toată durata vieții sale, acesta a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu multă vrednicie, fapt ce l-a făcut să fie îndrăgit de locuitorii orașului. În plus, a avut grijă de fiecare om, tânăr sau bătrân, sărac sau bogat, copil sau văduvă.

Sfântul Nicoale a devenit extrem de popular în toată creștinătatea, desi fiind reprezentat diferit în funcție de țară, trăsătura de a aduce daruri este totuși comună. În tradiția autohtonă, se spune că Moș Nicolae își face apariția pe un cal alb, ceea ce semnifică prima zăpadă care cade la începutul iernii. Astfel, iarna începe odată cu venirea lui Moș Nicoale, iar din acest motiv trebuie neapărat să ningă. Totuși, dacă nu ninge, tradiția ne spune că ar fi întinerit Sfântul Niculai.

Pe acelaşi subiect

Moș Nicolae, tradiții și obiceiuri. Ce nu avem voie să oferim astăzi în dar

Tradiția ne spune că Sfântul Nicolae  este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui. Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Colindele românești cântate în preajma sărbătorilor de iarnă ne vorbesc despre flori dalbe și flori de măr, ceea ce semnifică joarda Sfântului Nicolae trebuia să fie una de măr. Dacă aceasta este pusă în apă și va înflori până la Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea păcatelor celui căruia i-a dat crenguța.

Din bătrâni aflăm faptul că Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin acordat în orice situații. Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.

Având în vedere că de Sfântul Andrei se pune la încolțit grâu, de Sfântul Nicolae se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru ca acestea să înflorească, fapt ce semnifică dovada iertării păcatelor;

Un alt obicei de Sfântul Nicolae ne spune că nu este bine să oferi cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră sau bijuterii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Sfântul Nicolae, tradiții și obiceiuri. Ce nu avem voie să oferim astăzi în dar