Antena Meniu Search
x

Şi bărbaţii suferă de depresie postnatală

Chiar dacă nu au dat naştere unui copil, de depresie postnatală pot suferi şi bărbaţii atunci când devin taţi. Nervozitatea, neliniştea, teama şi izolarea sunt doar câteva dintre semnele evidente. Studii recente arată că problema este una din ce în ce mai frecventă, şi asta pentru că bărbaţii se implică din ce în ce mai mult în creşterea unui copil.

Vezi și

 Chiar dacă nu au dat naştere unui copil, de depresie postnatală pot suferi şi bărbaţii atunci când devin taţi. Nervozitatea, neliniştea, teama şi izolarea sunt doar câteva dintre semnele evidente. Studii recente arată că problema este una din ce în ce mai frecventă, şi asta pentru că bărbaţii se implică din ce în ce mai mult în creşterea unui copil. Problemele, spun experţii, îşi găsesc rezolvarea de cele mai multe ori, doar în cabinetele specialiştilor.

Alexandru va deveni tătic în aproape două săptămâni. Plin de emoţie şi nelinişte, ştie că urmează o perioadă dificilă, căreia cei mai mulţi bărbaţi abia îi fac faţă. Nepregătiţi însă, cei mai mulţi tătici dau piept dintr-o dată cu viaţa în trei, care le dă lumea peste cap. Totul începe cu un plâns care pare să nu se mai termine.

Timpul liber petrecut în faţa calculatorului se duce, ieşirile la bere cu băieţii dispar pe nesimţite, iar sportul favorit nu mai este forbalul, ci schimbatul scutecelor. Şi discuţiile sincere între părinţi pot fi o soluţie. La fel şi sfaturile cerute de la părinţi sau de la prietenii care au trecut prin astfel de momente. Iar când nimic nu pare că mai merge, există şi cursuri pentru viitorii sau proaspeţii părinţi.

Aproape 20 la sută dintre bărbaţi sunt afectaţi de depresia postnatală, odată cu naşterea primului copil, spun cifrele oficiale. În realitate, numărul lor este mai mare pentru că mulţi nu apelează la un specialist şi aşteaptă ca bebeluşul să crească şi problemele să treacă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Şi bărbaţii suferă de depresie postnatală