Antena Meniu Search
x

Soc in cazul tablourilor disparute! Expertul care le-a vazut ultima data nu crede ca tablourile au fost arse

A tinut in mana un Matisse si un Gauguin. O experienta neasteptata pentru orice expert in arta moderna. Specialistul care a vazut pentru ultima data doua dintre cele sapte capodopere furate din Olanda a vorbit in exclusivitate cu reporterii Observator

Vezi și

"Eu nu cred ca, vreodata, un hot de pe fata pamantului isi distruge prada, mai ales dupa ce au aflat cat sunt de valoroase", a spus Mariana Dragu, specialist in arta. sa-si incepe povestea Mariana Dragu, specialist in arta, cu peste trei decenii de experienta. A vazut tablourile in luna noiembrie, anul trecut.

Un prieten, colectionar de arta a chemat-o sa verifice daca doua opere pe care acesta intentiona sa le cumpere erau sau nu, originale. Acolo l-a vazut pentru prima data si pe unul dintre hoti - Eugen Darie, care era insotit de un intermediar. "Panzele erau asezate pe o masa. Cand mi le-au aratat, primul impuls a fost "Doamne, ce falsuri bune sunt!" Intregi, intregute. Scoase doar din rama", a relatat femeia.

La o privire atenta a ramas fara grai. A realizat ca tinea in mana un Matisse veritabil si un tablou de Gauguin. "Am constatat ca picturile sunt din epocile care ar fi trebuit sa fie conform autorilor. Pe spate erau o multime de etichete.Eerau de colectie si ale unor firme, ceea ce insemna ca au participat la niste expozitii internationale", a conchis specialistul.

S-a refugiat in baie si le-a analizat si cu lampa de ultraviolete. Apoi a aparut intrebarea fireasca: De unde le au? "I-am intrebat de provenienta lor. Nu au inteles cuvantul provenienta. Si am zis, din Anglia. Reactia mea a fost: din Anglia, adica de furat", a spus Mariana Dragu

A fost momentul in care atmosfera a devenit brusc, tensionata. "Era un soi de liniste supranaturala. Era ceva. Cred ca daca se aprindea un chibrit exploda. Absolut groaznic. Este ceva ce nu as vrea sa mai traiesc", a detaliat aceasta.

Mariana Dragu le-a spus hotilor ca nu vor putea niciodata sa le vanda. "Asta am zis, ca valoarea lor este zero lei. Niciun ban sau puscarie. Am spus ca-i sfatuiesc sa se duca la prima sectie de politie. Poate asa vor lua niste bani de rascumparare si vor fi singurii pe care, eventual, ar putea sa-i ia. Reactia a fost: E, o sa le ia rusii!", a dezvaluit Mariana Dragu.

A reusit sa fotografieze spatele tabloului lui Matisse. Afacerea a cazut.

Ajunsa acasa a aflat de pe internet ca lucrarile erau chiar cele furate cu doar o luna inainte din Olanda. A doua zi le-a spus totul procurorilor DIICOT. "Imi pare rau ca nu am spus in clipa aia ca stiu un colectionar care le cumpara si sa fi facut totul cu oficilitatile", regreta specialistul in arta.

Hotii au fost prinsi, dar ancheta procurorilor nu a reusit sa salveze operele, evaluate la zeci de milioane de dolari. Desi expertiza Muzeului National de Istorie a confirmat ca trei, chiar patru dintre tablouri s-au facut scrum, Mariana Dragu spera ca ele vor fi gasite. Intregi. "Eu sper sa fie gasite. Si sunt convinsa ca macar astea doua pe care le-am vazut astea nu au ars", a marturisit femeia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Soc in cazul tablourilor disparute! Expertul care le-a vazut ultima data nu crede ca tablourile au fost arse