Antena Meniu Search
x

SUA avertizeză Coreea de Nord: Orice atac nuclear va antrena un răspuns "eficient şi zdrobitor"

Aflat în vizită la Seul, noul ministru american al apărării, James Mattis, a avertizat că un atac nuclear al Coreii de Nord împotriva Statelor Unite sau al unuia dintre aliaţi ar antrena un răspuns "eficient şi zdrobitor".

Aflat în vizită la Seul, noul ministru american al apărării, James Mattis, a avertizat că un atac nuclear al Coreii de Nord împotriva Statelor Unite sau al unuia dintre aliaţi ar antrena un răspuns "eficient şi zdrobitor".

Statele Unite ale Americii au deschis vineri un nou front pe scena internaţională avertizând Coreea de Nord în legătură cu orice ambiţie de atac nuclear, după ce au fost luate în vizor Iranul şi Rusia, relatează AFP.

 Şeful Pentagonului este primul responsabil al administraţiei Trump care întreprinde o călătorie oficială în străinătate. Sosit joi în Coreea de Sud, Mattis îşi continuă vineri în Japonia turneul ce are drept scop să-i liniştească pe aliaţii cheie ai SUA  în ce priveşte angajarea Washingtonului în materie de securitate de partea lor.

 În ajunul acestei vizite, opoziţia japoneză a făcut apel la premierul Shinzo Abe să iasă din tăcerea sa în legătură cu decretul antiimigraţie al lui Donald Trump, care interzice accesul pe teritoriul american pentru cetăţenii din şapte ţări de religie musulmană şi pentru refugiaţii din toate statele, şi să se exprime pe tema drepturilor omului.

Pe acelaşi subiect

Dacă voiajul lui Mattis s-a dorit a fi unul liniştitor pentru aliaţii tradiţionali ai SUA în legătură cu Coreea de Nord şi China, aliaţi sau parteneri ai Washingtonului din alte părţi ale lumii, precum Israelul, Australia sau Mexicul, nu au fost menajaţi de către preşedinte  şi administraţia sa.

Dar declaraţiile cele mai ameninţătoare au fost cele la adresa Iranului, după tirul recent cu rachetă balistică, Washingtonul intenţionând chiar să adopte noi sancţiuni împotriva Teheranului, potrivit unor surse apropiate dosarului.

 Aceste măsuri de retorsiune împotriva unor persoane sau entităţi care au legătură cu programul iranian privind rachetele balistice ar reprezenta prima transpunere în practică a înăspririi poziţiei Washingtonului faţă de Iran, în pofida acordului istoric din domeniul nuclear încheiat în iulie 2015 între Teheran şi marile puteri, apreciază AFP.

Acordul a fost marea victorie diplomatică a predecesorului democrat al lui Trump, Barack Obama, care s-a străduit să reducă tensiunile cu Iranul.

Mult mai surprinzător a fost faptul că Washingtonul s-a luat şi de Moscova.

 În timp ce apropierea cu preşedintele rus Vladimir Putin reprezintă o prioritate a lui Donald Trump, noua ambasadoare a SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Nikki Haley, "a condamnat acţiunile agresive ale Rusiei" în Ucraina.

În faţa Consiliului de Securitate al ONU, ambasadoarea a afirmat  că sancţiunile împotriva Moscovei vor fi menţinute "până când Rusia va ceda Ucrainei controlul peninsulei Crimeea".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » SUA avertizeză Coreea de Nord: Orice atac nuclear va antrena un răspuns "eficient şi zdrobitor"