Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Suma uriașă pe care un sculptor trebuie să o plătească pentru că și-ar fi expus o lucrare pe spațiu privat. Explicațiile artistului

Arca lui Noe s-a scufundat. în instanță. Este vorba despre o operă de artă care ar fi fost expusă timp de 8 ani în mod ilegal în fața unei librării din București. În timp ce artistul și proprietarii magazinului spun că spațiul era unul public, judecătorii au decis că ei trebuie să plătească peste 150.000 de euro celui care a cumpărat terenul. 

de Redactia Observator

la 15.03.2021 , 17:07

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

160.000 de euro. Este suma colosală pe care un sculptor trebuie să o plătească pentru că și-ar fi expus una dintre lucrări pe spațiul privat, în fața unei librării. Artistul spune însă că opera lui se afla pe domeniul public la acea vreme, iar când proprietarul a cumpărat terenul de la stat, sculptura era deja mutată.

Virgil Scripcariu, artist: Pentru că a cumpărat terenul, cumpărând și drepturile litigioase și citez aici: trecute, prezente și viitoare, acest lucru i-a dat dreptul să ne dea în judecată. I-a adus un prejudiciu că nu a putut să folosească terenul. E foarte straniu să folosești un teren care nu e al tău pentru că el a devenit proprietar după.

Dosarul a ajuns la un executor judecătoresc, care a blocat atât conturile artistului, cât și pe cele ale magazinului în fața căruia a fost pusă Arca lui Noe.

Vezi și

Virgil Scripcariu, artist: S-au calculat niște prejudicii pe toată suprafață, asta însumând cam 50.000 de euro pe an. Mi-ar trebui cam 130 de ani dacă s-ar opri o treime din salariu să plătesc această datorie.

Reprezentanții magazinului spun că ei nu au încălcat legea atunci când au colaborat cu artistul și că inclusiv Primăria știa că Arca a fost aşezată în fața librăriei. Acum încearcă să scape de datorie tot în instanță.

Ana Niculescu, director comunicare librărie: Am înaintat recurs. Așteptăm decizia instanței. Opera ocupă în spațiu 17 metri pătrați, dar suma este calculată pentru întreagă suprafață a terenului de 400 de metri pătrați. Ne-am asumat responsabilitatea de a achita noi suma.

Arca lui Noe a stat în fața librăriei din centrul Capitalei mai bine de 8 ani. În 2015 a fost mutată într-un depozit din care a mai ieşit doar pentru câteva expozitii. Procesul împotriva artistului şi a librăriei a fost deschis în 2018.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Suma uriașă pe care un sculptor trebuie să o plătească pentru că și-ar fi expus o lucrare pe spațiu privat. Explicațiile artistului