Antena Meniu Search
x

Video Sute de infectări în şcoli, la o săptămână de când elevii s-au întors în bănci. DSP promite anchete epidemiologice, dar nimeni nu ştie ce înseamnă asta

La o săptămână de când elevii s-au întors în bănci, s-au întregistrat sute de infectări in şcoli. Puţine deocamdată, dacă ne raportăm la infectările zilnice. Chiar şi asa, Direcţiile de Sănătate Publică promit anchete epidemiologice la fiecare caz, dar nimeni nu ştie ce înseamnă asta! Iar directorii de şcoli spun că legile se bat cap în cap. Aşa că încearcă sa aplice procedurile după cum crede fiecare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 15.02.2021, 20:35

Vezi și
  • Sute de infectări în şcoli, la o săptămână de la începerea ei
  • Direcţiile de Sănătate Publică promit anchete epidemiologice la fiecare caz, dar nimeni nu ştie ce înseamnă asta

La şcoala 129 din Capitală, alertele se ţin lanţ. Într-o clasă nu se fac ore de săptămâna trecută, pentru că o elevă a fost testată pozitiv. E infectată şi învăţătoarea. Acum, un alt copil din clasele primare e suspect de covid. 

Director Şcoala 129: "Am suspendat clasa, copiii sunt in online. Am solicitat parintilor sa facem test si fratelui, a facut testul la scoala rapid, insa fiind contact direct, a ramas acasa, online". 

Din acest moment, ar trebui să înceapă ancheta epidemiologică. Doar că în şcoli nimeni nu înţelege ce înseamnă asta. 

Director Şcoala 129: "Momentan nu am primit o ancheta, sunt bineveniţi, noi respectăm procedurile la virgulă. 

O anchetă epidemiologică învăţată la şcoală

Director Sf Andrei: "Nu aş putea să vă spun în ce a constat ancheta epidemiologică. Nouă doar ne-au trimis decizia prin care clasa a rămas în online timp de 14 zile". 

Şi recomandările din punct de vedere legal se cam bat cap în cap. 

Protocolul DSP defineşte contactul direct ca fiind o persoana care stat cel putin 15 minute şi la o distanţă de 2 metri de o altă persoană infectată. 

Practic, la şcoală, dacă s-ar păstra şi această distanţă, nu toţi colegii unui caz infectat ar fi numiţi contacţi direcţi. 

Totuşi, ordinul pentru şcoli arată cu totul altceva. La depistarea unui caz Covid-19 la clasele primare, toată clasa intră în izolare automat. 

Testarea în şcoli, doar la cabinetele medicale

O procedură este clară, testarea în şcoli se face doar în cabinetele medicale, acolo unde există, şi, teoretic, doar în urma unei anchete epidemiologice. 

Andrea Neculau, DSP Braşov: "Din punct de vedere al anchetei, la şcoală se discută cu cadrul didactic dacă există nerespectări ale măsurilor, accidentale, sau pe durata pauzelor, dar nu şi cu clasele de copii cu care a interacţionat". 

DSP anunţă că: "Se testează doar contacţii direcți ai cazului confirmat pozitiv cu virusul SARS - CoV -2, stabiliți în urma efectuării anchetei epidemiologice."

În plus, familia unui copil care este contact direct nu intră în carantină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Sute de infectări în şcoli, la o săptămână de când elevii s-au întors în bănci. DSP promite anchete epidemiologice, dar nimeni nu ştie ce înseamnă asta