Antena Meniu Search
x

Video Sute de mii de români vor primi din acest an pensii mai mici. Cum se calculează plata CASS

Începutul de an nu vine cu pensii mai mari pentru toată lumea. Sute de mii de pensionari primesc sume mai mici, după ce Guvernul a decis ca plata contribuţiei la sănătate să se facă tot din buzunarul vârstnicilor. Deciza îi revoltă pe cei cu pensii de peste patru mii de lei.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 07.01.2022, 20:02

Vezi și

Cum se va plăti contribuția la sănătate

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate va fi plătită de peste 330 de mii de pensionari. Dintre ei, 130 de mii de pensionari au venituri decente, de câteva mii de lei.

Adrian Negoiţă, sindicalist muncă: Sunt oameni respectabili care au pensia de 4 mii de lei după 45 de ani de muncă. Şi care au plătit ani de zile acești bani la stat, inclusiv la sănătate. Şi sunt foate mulți care n-au consumat. Îi mai pui acum să plătească?

Remus Tiulescu e fost poliţist şi a ieşit la pensie acum trei ani.

Pe acelaşi subiect

Remus Tiulescu, pensionar: Am petrecut 28 de ani numai în stradă. Restabilirea ordinii și liniștii publice, cu zonele mineriadelor, unde ne-am riscat viața pe la Costești, Stoenești. Foarte multe misiuni de grad zero.

Are pensia de aproape 5 mii de lei şi ar fi trebuit ca de luna aceasta să primească 10% în plus. Numai că, în loc să i se dea bani, i se iau. Contribuția de 10% la sănătate se plătește pt pensiile mai mari de 4 mii de lei, dar atenție, cei 10% se raportează la diferența dintre 4 mii de lei și pensia pe care o persoană o primește. Să luăm, de exemplu, o pensie de 5 mii de lei. În acest caz, contribuția la sănătate va fi de 100 de lei.

Remus Tiulescu, pensionar: Suntem discriminați clar de stat și furați permanent. De ce 4 mii de lei și nu 5 mii de lei. Sau 3 mii de lei.  4 mii de lei însemnând ce? Coșul zilnic, consumul nostru?

200 de mii de vârstnici au pensii speciale

De la pensionarii cu pensii speciale statul va stoarce cei mai mulţi bani. Spre exemplu magistraţii, care au ajuns la pensii medii lunare de peste 20.000 lei în decembrie 2021. Contribuţia la sănătate pentru o astfel de pensie se ridică la 1.600 de lei.

Adrian Negoiţă, sindicalist muncă: Pentru ceilalți, acele pensii care nu se mai scot în veci. Poate că e puțină suma de 10%.

Valentin Ionescu, economist: Această măsură a fost calculată astfel încât să acopere și plata sănătății pt celelalte categorii de pensionari. Deci aici este o problema, în sensul că numai unii plătesc. Deși banii respectivi finanțează sistemul de sănătate pentru toate categoriile de pensionari.

Pe lângă plata contribuţiei, pensionarii care primesc lunar peste două mii de lei plătesc şi impozit de 10%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Sute de mii de români vor primi din acest an pensii mai mici. Cum se calculează plata CASS