Antena Meniu Search
x

Video Tablouri care au aparţinut copiilor soţilor Ceauşescu, scoase la licitaţie. Operele de artă ar costa 200.000 de euro

Trei tablouri care au aparţinut copiilor cuplului Ceauşescu, semnate de artişti celebri, sunt scoase zilele acestea la licitaţie. Operele au fost confiscate după Revoluţie şi au stat aproape 20 de ani la Muzeul Naţional de Artă. Au revenit apoi în posesia moştenitorilor de drept, iar acum pot ajunge în colecţiile pasionaţilor de artă.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 20.03.2022, 19:57

Vezi și

Aproximativ 200.000 de euro. Cu atât s-ar putea vinde cele 3 opere care au aparţinut copiilor cuplului Ceauşescu. Picturile sunt semnate de artişti celebri, precum Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Alexandru Ciucurencu. Cea mai valoroasă dintre cele 3 picturi este Sena către Notre Dame. A fost pictată de către Theodor Pallady în anii '20, la Paris şi are un preţ de pornire de doar 20.000 de euro. Totuşi, specialiştii cred că aceasta va ajunge să se vândă cu un preţ de 5 ori mai mare.

Cea mai "accesibilă" operă din colecţie este pictată de Alexandru Ciucurencu şi un preţ de pornire de 12.000 de euro

Tabloul a făcut parte iniţial din colecţia unui medic oncolog. Ar fi fost achiziţionată de Nicu Ceauşescu cu trei ani înainte de Revoluţie, de la fiica acestuia. "La începutul anilor 90 a fost sechestrată şi predată în custodia muzeului naţional de artă", a declarat Alina Panico, reprezentant casă de licitaţii. Şi celelalte două opere au avut acelaşi traseu. Între 2006 şi 2011, după ce sechestrul pus de Procuratura Generală a fost ridicat şi după ani întregi de procese, au revenit, rând pe rând, de la Muzeul Naţional de Artă, în posesia urmaşilor cuplului dictatorial. Au fost apoi vândute din nou, iar în prezent sunt în posesia unui colecţionar anonim.

"Nicolae Tonitza, pentru că vorbim de maestrul care se află în topul maeştrilor români are o valoare de 15-20.000 de euro şi ne aşteptăm să ajungă la aproximativ 50-80.000 de euro", a declarat Alina Panico, reprezentant casă de licitaţii. Cea mai "accesibilă" operă din colecţie este pictată de Alexandru Ciucurencu şi un preţ de pornire de 12.000 de euro. A fost realizată în 1947, iar Zoe Ceauşescu ar fi primit-o cadou de ziua ei de naştere. După reposedare, în 2011, pictura a rămas la fostul soţ al fiicei dictatorului, Mircea Oprean, până când a fost vândută mai departe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Tablouri care au aparţinut copiilor soţilor Ceauşescu, scoase la licitaţie. Operele de artă ar costa 200.000 de euro