Toamna blândă ieftineşte preţul la murături
Vremea neobişnuit de caldă schimbă şi preţurile, şi obiceiurile românilor! Speriaţi de temperaturile de vară, mulţi au amânat să mai pună murături pentru iarnă. Aşa că producătorii, rămaşi cu marfa nevândută, au ieftinit mai mult ca niciodată varza, gogoşarii şi gogonelele.
Vremea neobişnuit de caldă schimbă şi preţurile, şi obiceiurile românilor! Speriaţi de temperaturile de vară, mulţi au amânat să mai pună murături pentru iarnă. Aşa că producătorii, rămaşi cu marfa nevândută, au ieftinit mai mult ca niciodată varza, gogoşarii şi gogonelele.
Tone de varză îşi aşteaptă cumpărătorii în târgurile de legume din Constanţa. Aici, preţul e cea mai bună reclamă a vânzătorilor.
La temperaturi ca de septembrie, înaintea iernii, producătorii au şi acum recoltă. Ca să nu rămână cu marfa, au scăzut considerabil preţurile. Şi, totuşi, clienţii se lasă aşteptaţi.
Faţă de anul trecut, preţurile sunt mult mai mici şi la ardeii capia şi la gogoşari. Doar 2 lei şi 50 de bani kilogramul. Iar gogonelele, după negociere, se vând şi cu doi lei kilogramul.
În pieţe, însă, comercianţii încă ţin la preţ. Varza proaspătă este 1 leu şi 50 de bani kilogramul. Pentru că riscă să se strice, producătorii au găsit o soluţie: o pun la murat direct în piaţă şi o vând şi cu 5 lei.
Păstrată la rece, în butoaie de stejar, varza murată poate ţine până primăvara târziu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰