Antena Meniu Search
x

Tornada din Călăraşi a spulberat case şi a purtat maşini zeci de metri în aer (Video)

A rămas dezastru în urma tornadei uriaşe care a declanşat aseară alerta de cod roşu în sudul României. Oamenii sunt îngroziţi şi acum de violenţa fenomenului. Spun că în câteva clipe cerul s-a unit cu pământul şi au crezut într-un sfârşit al lumii.

de Redactia Observator

la 01.05.2019, 20:37

Vezi și

A rămas dezastru în urma tornadei uriaşe care a declanşat aseară alerta de cod roşu în sudul României. Oamenii sunt îngroziţi şi acum de violenţa fenomenului. Spun că în câteva clipe cerul s-a unit cu pământul şi au crezut într-un sfârşit al lumii. Un autocar de 20 de tone a fost ca o jucărie în calea vârtejului de vânt şi praf. În sate, oamenii îşi numără pagubele. 15 familii nu mai au acoperiş deasupra capului.

Timp de 20 de minute, locuitorii din sudul Bărăganului au asistat neputincioşi la cel mai violent fenomen meteo din ultimii ani.

Tornada a lovit judeţul Călăraşi cu 200 de kilometri pe oră

Tornada formată brusc pe un câmp de lângă Autostrada Soarelui a băgat spaima în oameni.

Fără niciun avertisment, unii nu au mai apucat să se adăpostească. 

O localnică recunoaşte că "a venit o vijelie foarte mare, puternică, dintr-o dată aşa. Nici nu am realizat, cel puţin să intrăm în casă". 

Soţul femeii spune că "a zis femeia că dacă vine norul ăla, ne face dezastru. Şi nu a mai durat mult şi a venit. Am văzut cum s-a format tornada".

Cei care erau în maşini pe autostradă sau pe drumurile din zonă au trăit un coşmar. Sub ochii lor, cerul s-a unit cu pământul. 

În interiorul vârtejului, curenţii de aer s-au mişcat cu o viteză de 200 de kilometri pe oră. 

Forţa tornadei a scos de pe DN un autocar de 20 de tone

Forţa cu care a lovit tornada a scos de pe Drumul Naţional 21 un autocar care are aproape 20 de tone şi l-a răsturnat pe câmp. 40 de oameni erau la bord. 

Şoferul autocarului spune că "asta n-am mai văzut de când sunt. 320 de kilometri pe oră. Ciclonul ăla mare pe mine a venit". 

Autocarul care venea din Slobozia şi se îndrepta spre Feteşti a fost luat de furtună şi aruncat în câmp. S-a răsturnat pe partea stângă, iar pasagerii au fost evacuaţi prin parbriz. 

Cele mai mari pagube au fost în trei localităţi din judeţul Călăraşi.

Sate din Dragalina, rămase cu acoperişuri improvizate

O localnică spune, printre lacrimi, că "într-o fracţiune de secundă s-a spulberat tot. Trei minute a durat. Ne-a luat acoperişul cu totul".

Cu ochii în lacrimi, oamenii din Constantin Brâncoveanu îşi curăţă gospodăriile. Tornada de marţi seară le-a smuls acoperişurile şi le-a distrus curţile. 

În satul vecin, mobilizarea este impresionantă. Oamenii pun una câte una, ţiglele de pe acoperiş la loc. În curte, fiecare încearcă să facă ceva. 

În Dragalina, oamenii au început să repare, atât cât se poate, pagubele provocate de tornadă.

Cei loviţi de tornadă nu aveau casele asigurate

Au improvizat acoperişuri acolo unde tornada efectiv le-a smuls şi au pus prelate, pe ţiglele sparte, pentru ca vântul să nu le ia şi să nu le plouă în case.

Din păcate sunt locuinţe pentru care nu se poate face nici măcar această improvizaţie. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Şi chiar dacă ar avea, tot nu ar putea primi despăgubiri. Asigurarea obligatorie nu acoperă nici măcar furtunile. Ministerul Mediului ia în calcul schimbarea legii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Tornada din Călăraşi a spulberat case şi a purtat maşini zeci de metri în aer (Video)