Antena Meniu Search
x

Transplantul de uter se va face în România. O echipă de medici se va specializa în astfel de intervenții

Pare un vis îndepărtat, însă în România, în curând, ar putea avea loc primul transplant de uter. E dorinţa unei echipe de medici români care se vor specializa în astfel de intervenţii. Până atunci, l-au primit la Bucureşti pe primul medic din lume care a realizat un astfel de transplant, laparoscopic, în India.

Vezi și

Pare un vis îndepărtat, însă în România, în curând, ar putea avea loc primul transplant de uter. E dorinţa unei echipe de medici români care se vor specializa în astfel de intervenţii. Până atunci, l-au primit la Bucureşti pe primul medic din lume care a realizat un astfel de transplant, laparoscopic, în India. Operaţia a fost un succes iar tânăra pacientă a devenit mamă. În acest moment, transplantul de uter se practică în doar 10 ţări din lume.

În India, Rada e considerată un miracol. Mama ei s-a născut fără uter, aşa că medicii i-au transplantat organul. Procedura a fost una minim invazivă. 4 ore şi 20 de minute a durat, iar în sala de operaţie au fost 3 chirurgi, 3 obstetricieni, 2 asistente dar şi un medic anestezist.

Este important ca pacienta care primeşte uterul să nu aibă mai mult de 35 de ani, iar cel mai sigur donator este chiar cineva din familie. În ianuarie, o echipă de specialişti va merge în India să înveţe să facă o astfel de procedură. Până acum, 10 femei au făcut un transplant prin procedură minim-invazivă, iar singurul risc e ca organul să fie respins.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acest transplant le-ar oferi femeilor care s-au născut sau au rămas fără uter şansa de a deveni mame.

Primul transplant de uter din lume a avut loc în Arabia Saudită, în anii 2000. Însă abia după 2014, intervenţiile de succes s-au finalizat şi cu sarcini reuşite şi copii sănătoşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Transplantul de uter se va face în România. O echipă de medici se va specializa în astfel de intervenții