Antena Meniu Search
x

Trei râuri din Iaşi, poluate cu uleiuri şi hidrocarburi, de la un transformator! Cine sunt vinovaţii

Apele râurilor Nicolina, Bahlui şi Prut, în judeţul Iaşi, au fost poluate accidental cu uleiuri şi hidrocarburi provenite de la un transformator al societăţii Fortus, iar autorităţile au intervenit pentru a limita efectele poluării, montând baraje plutitoare şi împrăştiind materiale absorbante. Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a făcut apel la părinţi să nu lase copiii să se joace în zonele afectate de poluare.

Apele râurilor Nicolina, Bahlui şi Prut, în judeţul Iaşi, au fost poluate accidental cu uleiuri şi hidrocarburi provenite de la un transformator al societăţii Fortus, iar autorităţile au intervenit pentru a limita efectele poluării, montând baraje plutitoare şi împrăştiind materiale absorbante. Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a făcut apel la părinţi să nu lase copiii să se joace în zonele afectate de poluare.

Poluarea provine de la transformatoare de pe platforma societăţii Fortus Iaşi, care s-au spart cel mai probabil în cursul zilei de joi, iar o cantitate de uleiuri şi hidrocarburi a ajuns în pârâul Valea Adâncă şi, apoi, în râul Nicolina.

Angajaţi ai Administraţiei Naţionale ”Apele Române” (ANAR) acţionează continuu cu utilaje şi echipamente pentru a limita efectele poluării care a afectat râurile Nicolina, Bahlui şi Prut.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a instalat şapte baraje absorbante pe râurile Nicolina şi Bahlui, pentru reducerea efectelor poluării. Totodată, a fost împrăştiat material absorbant pe suprafaţa apei în amonte de barajele plutitoare, pentru reţinerea şi colectarea irizaţiilor.

Pe acelaşi subiect

Reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor susţin că o cantitate mult mai mică de uleiuri şi hidrocarburi este prezentă sub formă de irizaţii şi pe râul Prut. În aceste condiţii, în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi a Dunării, Ministerul Apelor şi Pădurilor a informat ministerul de resort din Republica Moldova cu privire la situaţia apărută.

”Vineri, au fost semnalate, în continuare, irizaţii de ulei şi hidrocarburi pe cursul râului Bahlui şi Jijia, până la confluenţa cu râul Prut. Totodată, a fost continuată acţiunea de împrăştiere a 600 kilograme de material absorbant pe suprafaţa apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reţinerii şi colectării irizaţiilor. Din cauza efectului presiunii gheţurilor, barajele absorbante sunt afectate şi necesită refaceri periodice”, se arată într-un comunicat al AN Apele Române, în care se precizează că alte două baraje sunt în curs de amplasare pe râul Jijia, în amonte de confluenţa cu râul Prut.

”Pentru limitarea poluării râului Prut, la Nodul Hidrotehnic Chipereşti, amplasat la circa patru kilometri amonte de confluenţa Jijia - Prut, s-au făcut manevre pentru devierea peliculei poluante, pe cursul de apă Jijia Veche, unde sunt pregătite materiale specifice limitării/stopării poluării. Pentru asigurarea necesarului de materiale necesar intervenţiilor, Administraţia Bazinală de Apă Siret a relocat la Administraţia Bazinală de Apă Prut - Bârlad o cantitate de 750 kilograme de material absorbant şi 120 metri liniari baraje absorbante”, mai precizează ANAR. 

Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, a declarat, vineri, că situaţia este monitorizată de Garda de Mediu, în timp ce reprezentanţii Poliţiei Iaşi fac o anchetă pentru a stabili răspunderea celor care au cauzat poluarea.

La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a făcut apel la populaţie să nu lase copiii să se joace în zonele afectate de poluare, să evite să intre în contact cu apa contaminată şi să supravegheze îndeaproape animalele din gospodăriile din arealul zonelor afectate de poluanţi. 

”Celor implicaţi le solicit măsuri urgente de încetare şi remediere a acestei situaţii”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Trei râuri din Iaşi, poluate cu uleiuri şi hidrocarburi, de la un transformator! Cine sunt vinovaţii