Antena Meniu Search
x

Recomandările specialiștilor, după ce un turist și-a pierdut viața lovit de fulger în Munții Rodnei

17 turişti, între care şase copii, au văzut moartea cu ochii în Munţii Rodnei. Au fost prinşi de o furtună puternică pe traseu. Un turist german din grup a fost ucis de fulger. Salvamontiştii s-au chinuit câteva ore să ajungă la ei. Inexplicabil, oamenii au refuzat să coboare și şi-au petrecut noaptea în cort.

de Redactia Observator

la 28.07.2020, 21:41

Vezi și
  • Turistul mort în Munții Rodnei făcea parte dintr-un grup de 17 persoane.
  • Autoritățile locale susțin că nu au posibilitatea să construiască adăposturi turistice în zonă.

Ștefan avea 32 de ani, era inginer şi venise în ţara noastră, să se bucure de peisajele din Munţii Rodnei, alături de un grup de prieteni români care se stabiliseră de ani buni în Germania. 

Au pornit în drumeţie sâmbătă, din localitatea Romuli. Şi-au luat şi familiile cu ei. În grupul de 17 persoane erau şi şase copii, cel mai mic de doar 4 ani. Ieri, o furtună i-a surprins în Vârful Tarniţa, la o răscruce de trasee, în zona numită "La Cruce", aflată la aproape 2.000 de metri altitudine. 

Vasile Monița, inginer silvic: Au zis că de două ori a trăsnit. Ei s-au pus pe burtă toţi şi când a trăsnit a doua oară au văzut numai fum şi când s-au adunat de au numărat, au văzut că sunt numai 16 din grupul de 17. 

Mircea Baciu, șeful Serviciului Salvamont Bistrița-Năsăud: Băţul e ce a mai rămas din el în momentul când a fost lovit de fulger.

Turistul german a intrat în stop cardiorespirator. Un medic din grup a încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Pentru că în zonă nu prea e semnal, prietenii lui au reuşit să sune la 112 abia după o oră. Zeci de salvatori şi inclusiv un elicopter au pornit în misiune pentru a-i recupera trupul.

Mircea Baciu, șeful Serviciului Salvamont Bistrița-Năsăud: Deplasarea până la Tarniţă, la Cruce, a fost deosebit de dificilă din cauza ploii şi a terenului foarte ud, foarte noroios şi foarte accidentat. 

Nicolac Dancs, șeful Serviciului SVSU Romuli: Ceaţă densă, nu s-a văzut la doi metri în faţă, drumul alunecos. 

În zonă nu există niciun refugiu, aşa că nu au avut unde să se adăpostească atunci când s-a schimbat brusc vremea. De 10 ani, cei de la Parcul Naţional Munţii Rodnei se opun construcţiei. 

Ioan Monița, primar Romuli: Cei de la Consiliul ştiinţific au refuzat să contruiască astfel de adăposturi turistice care, vă daţi seama, pot să salveze vieţi. Din păcate, există această gândire obtuză să nu intervenim în niciun fel, să lăsăm natura. 

Salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu urce pe munte fără să verifice înainte condiţiile meteo, iar dacă sunt surprinşi de furtună, pe creastă sau într-un gol alpin, să se adăpostească în pădure. 

Alexandru Ferencz, șef Salvamont Poiana Brașov: Să încercăm să lăsăm deoparte materialele care ar putea atrage fulgerul, tot ce conţine metal, să încercăm să ne izolăm noi de sol, cu tot ce înseamnă material izopren, sac de dormit, un rucsac, adoptăm o poziţie de ghemuit, încercăm să ne acoperim urechile cu palmele şi să ţinem gura întredeschisă să nu suferim leziuni interne în cazul în care fulgerul loveşte aproape de noi. 

Turiştii au refuzat să coboare de pe munte din cauza vremii. Şi-au petrecut noaptea cu copiii în corturi, în apropierea locului în care amicul lor a fost omorât de fulger. Azi, salvatorii s-au întors după ei şi i-au adus în siguranţă la baza muntelui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Recomandările specialiștilor, după ce un turist și-a pierdut viața lovit de fulger în Munții Rodnei