Turiştii din Delta Dunării, aşteptaţi cu produse pescăreşti de sezon
Bate vânt de toamnă, dar şi de vacanţă în Delta Dunării. Locul unic în Europa devine, de la un an la altul, o destinaţie pentru orice anotimp. Pasionaţii de pescuit vin aici la concursuri, iar fotografii - ca să surprindă în imagini culorile naturii.
Bate vânt de toamnă, dar şi de vacanţă în Delta Dunării. Locul unic în Europa devine, de la un an la altul, o destinaţie pentru orice anotimp. Pasionaţii de pescuit vin aici la concursuri, iar fotografii - ca să surprindă în imagini culorile naturii. Gazdele sunt tot anul pregătite pentru oaspeţi, pe care îi aşteaptă cu preparate pescăreşti de sezon.
În satul pescăresc Lunca, din Delta Dunării, localnicii fac ceea ce ştiu de-o viaţă. Trăiesc din pescuit, iar marfa lor este căutată în pensiunile din zonă. O singură barcă a adus azi la mal o mie de kilograme de plătică.
Chiar dacă de 13 ani e prohibiţie la sturion, pescarii spun că această specie e pe cale de dispariţie în Deltă. Schimbările climatice, dar şi braconajul au provocat un dezechilibru periculos.
Peştele pescuit legal în Deltă e folosit în preparate specifice Dobrogei. Unul dintre ele este crapul afumat.
Când peştele devine auriu, e semn că e gata să fie aşezat pe masă. Într-o altă pensiune, la focul făcut în curte, fierbe zacusca pentru iarnă. Aproape că nu există preparat în meniul din Deltă în care să nu-şi facă loc şi carnea de peşte.
Cămara plină îşi aşteaptă oaspeţii, chiar dacă a trecut vara. În Delta Dunării ajung turişti şi în sezonul rece, mai ales cei pasionaţi de pescuit şi de fotografie.
Şi iarna, Delta este la fel de frumoasă.
Atracţia zonei se vede cel mai bine în cifre. În primele opt luni ale anului trecut, numărul turiştilor care au venit în Deltă a crescut cu 50% faţă de 2017.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰