Antena Meniu Search
x

Un pod de cale ferată, dărâmat în urmă cu doi ani, așteaptă să fie refăcut (Video)

Au trecut mai bine de doi ani de când un pod de cale ferată ce leagă Braşovul de Întorsura Buzăului s-a dărâmat. La cinci minute după ce un tren tocmai trecuse. De-atunci, glasul roţilor de tren a tăcut pe o cale ferată de 36 de kilometri. Licitaţia pentru reconstrucţia podului e încă în aer. Asta în timp ce sute de călători care făceau naveta sunt afectaţi.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 26.10.2020, 23:55

Vezi și
  • Podul de cale ferată leagă Brașovul de Întorsura Buzăului.

Nu, nu e deloc periculos să te relaxezi şi să asculţi muzică la capătul celui mai lung tunel feroviar din România, peste patru kilometri. Spun acest lucru pentru că sunt mai bine de doi ani de când pe aici nu s-a auzit deloc glasul roţilor de tren.

Tunelul Teliu e vechi de 90 de ani. Cel mai impresionant tunel dintre cele trei tuneluri ale căii ferate Braşov-Întorsura Buzăului era tranzitat zilnic de mii de călători. Ziua în care s-a rupt podul Budila a condamnat şi linia de 36 de kilometri. 

Viitura de pe râul Tărlung a lovit din plin podul de piatră şi a frânt unul dintre picioarele uriaşe în doar câteva secunde. Cu cinci minute înainte, pe podul Budila a trecut un tren plin de pasageri. 

Elena Stoica: Eu mergeam foarte des de la Braşov la Întorsura. Acolo am copilărit, acolo am făcut şcoala, acolo am fost cadru didactic.

Pe 30 iunie 2018, Elena Stoica s-a urcat în trenul care o ducea la Întorsura Buzăului. A trecut pe lângă o catastrofă fără să ştie. Când a vrut să se întoarcă acasă, a aflat că podul pe care îl ştia de copilă nu mai există. 

Elena Stoica: Atât de tare m-am speriat. Am zis cum s-a putut întâmpla? Totuşi, din moment ce a trecut o atât de mare greutate, să nu se distrugă atunci când am trecut, că era o tragedie.

Construcţia căii ferate Braşov-Întorsura Buzăului a durat nouă ani, din 1922 până în 1931. În 2018, viitura a distrus circa 60 de metri din podul Budila. În doi ani şi jumătate, nu am reuşit să peticim ruptura. 

Elena Stoica: Pentru mine este foarte greu pentru că eu nu mă pot duce cu autobuzul. E foarte aglomerat, cu pandemia asta e de groază. 

Nu doar calea ferată se degradează. În gara din Întorsura Buzăului peisajul e dezolant. Şinele aproape că nu se mai văd de buruieni. Trenurile, odată pline de călători, sunt pustii şi devastate. Peste gară s-au făcut stăpâni câinii maidanezi. În timp ce foştii călători din Braşov, Întorsura Buzăului, Vama Buzăului şi Sita Buzăului privesc gara cu jind. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Un pod de cale ferată, dărâmat în urmă cu doi ani, așteaptă să fie refăcut (Video)