Antena Meniu Search
x

Vânzările de vin au scăzut la jumătate față de anul trecut

În anul pandemiei, vinul nu a mai bucurat inimile românilor ca în anii trecuţi. Cu restaurante şi săli de evenimente mai mult închise, petrecerile s-au mutat acasă. Producătorii deja trag linie: anul acesta, vânzările sunt la jumătate faţă de 2019.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 20.10.2020, 22:44

Vezi și
  • În anii buni, românii beau aproape 22 de litri de vin pe an.
  • Anul acesta, restricţiile sanitare au lovit din plin afacerile producătorilor de vin.

Seceta din anul pandemiei le-a făcut bine podgoriilor dobrogene bine irigate. În 2021 vom avea un vin bun, spun producătorii, mândri de tradiţia viticolă a Dobrogei, de peste 2.000 de ani. Până la belşugul visat, majoritatea cramelor numără pierderile acestui an.

Lucian Velciu, producător: Este o situatie cu care ne confruntam toti producatorii de vin.

Iota Trantu, producător: Vanzarile au ajuns la jumatate fata de anul trecut. 

În anii buni, românii beau aproape 22 de litri de vin pe an. Anul acesta, restricţiile sanitare au lovit din plin afacerile producătorilor de vin. Mai ales ale celor care livrau către domeniul HORECA. 

Iota Trantu, producător: Procentul mare de vin se bea la evenimente, la nunti, la botezuri, majorate, simpozioane. Or astea au lipsit cu desavarsire anul acesta. 

De băut, tot s-a băut. Acasă, în cercuri restrânse. Una din patru persoane a cumpărat vin direct de la crame, în timp ce una din zece a apelat la producţia artizanală, potrivit studiilor. Consumul de criză nu a compensat însă pierderile. Aşa că viticultorii le acoperă cu noi investiţii. 

Pentru ca afacerile sa nu moara, proprietarii culturilor de vita de vie au atras fonduri europene. Asadar, aceasta podgorie de 120 hectare este integral din bani europeni.

Într-o altă podgorie, proprietarul a investit în mecanizare. O soluţie care rezolvă şi deficitul de muncitori calificaţi şi care a dat deja roade.

Lucian Velciu, producător: Ea inlocuieste aproximativ 200 de oameni. Avem o productie aproape similara cu cea din anii trecuti.

România este al 12-lea cel mai mare producător de vin din lume, după Portugalia. În 2019, am exportat în valoare de 31 de milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Vânzările de vin au scăzut la jumătate față de anul trecut