Antena Meniu Search
x

Viciile se învață din copilărie

Adolescenţii sunt o specie pe cale de dispariţie! Copiii au deja preocupările oamenilor mari. În special, viciile lor. Deşi încă n-au buletin, tot mai mulţi copii din România beau, fumează şi chiar îşi încep viaţa sexuală.

Vezi și

 Ultimele statistici trag un semnal de alarmă. În timp ce adolescenţii râd, părinţii lor sunt tot mai îngrijoraţi.

După şcoală, înainte de şcoală, într-un club, în parcarea unei discoteci, în faţa blocului sau chiar acasă când părinţii sunt plecaţi. Chiar nu contează unde se bea. Băutură să fie. Cam aşa gândeşte unul din trei adolescenţi români.

36% dintre băieţii de 15 ani consumă alcool săptămânal. Cei mai mulţi dintre ei s-au îmbătat prima oară în viaţă înainte de a împlini 11 ani.

În ultimii 12 ani, ţigările s-au scumpit de aproape 5 ori. Cu toate acestea, pare să fi scăzut doar vârsta la care copiii se apucă de fumat. Un băiat din patru şi o fată din 5 au fumat pentru prima oară încă din generală.

Şi dacă tot au încercat o ţigară, până la droguri nu a mai fost decât un pas. Unul din opt adolescenţi a fumat sau fumează marijuana. Totuşi, aici este un subiect sensibil, din moment ce până şi consumul se pedepseşte într-un fel sau altul. Cu alte cuvinte, nimeni n-ar recunoaşte.

Generaţiile mai trecute prin viaţă par mult mai cuminţi. Adolescenţii de azi ştiu deja pe de rost lecţia despre sex. Unul din doi băieţi şi una din şapte fete spun că au avut primul contact înainte de 15 ani.

Cercetarea a fost realizata în perioada 2010 - 2012, pe un eoantion de 5.504 elevi, dintre care 1.681 de 11 ani, 1.763 de 13 ani oi 2.060 de 15 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Viciile se învață din copilărie