Vinul spumant produs la Șimleu Silvaniei, succes răsunător la un concurs internațional

De Redactia Observator.
Publicat: 16.09.2020, 22:43.
Actualizat: 16.09.2020, 22:46

Puţini sunt cei care ştiu că cea mai mare cramă de vinuri spumante din România se află în Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj. Primul beci de acolo a fost săpat în stâncă în anul 1820, inițial doar ca loc de păstrare a fructelor și legumelor. Uriaşa rețea actuală de galerii a fost însă realizată în perioada comunistă. Atunci a apărut și fabrica de vin spumant, care a fost premiat chiar şi în acest an cu aur şi argint la un concurs internaţional.

Vinul spumant are nevoie de condiţii speciale pentru a fermenta şi a putea ajunge în magazin. Iar în beciurile din Şimleu totul este perfect pentru depozitare.

Delian Dregan, administrator: În această stivă avem vin spumant. Acesta va fermenta doi ani. În cramă avem o temperatură constantă de 12 grade, dealul e 60 de metri peste pivniţă. Aici putem observa urmele dălţilor cioplitorilor în piatră. Primii 500 de metri au fost făcuţi în anul 1820 de cioplitori italieni, restul, până la 3,5 kilometri, au fost făcuţi în regimul comunist şi finalizaţi în 1974.

Iar la cramă, chiar dacă este pandemie, vin turişti pentru a vizita beciurile şi a savura vinul spumant.

Gorgan Maria Minodora, vinificator: Avem turiști în această perioadă, nu foarte mulți, dar până acum am fost destul de mulţumiţi nu ca şi în anii anteriori. Se fac pe bază de programare vizitele, facem și degustări.

Gorgan Maria Minodora, vinificator: Recoltarea strugurilor o facem în perioada august-septembrie. Chiar ne-aţi prins la recoltarea strugurilor. Aşteptăm să vină strugurii, îi procesăm, adică vom desciorchina, vom presa, vom face o schimbare de temperatură a mustului după care urmează să fie pus în bazin pentru o lentă fermentare.

Vinurile de aici nu sunt apreciate doar în ţară. Chiar şi în acest an, la Bruxelles, la un concurs internaţional, produsele de aici au primit medalia de aur la spumantul roze și cea de argint la spumantul alb.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Alegeri locale 2020 • pe 25.09.2020 la 16:50
Alegeri locale. Lista candidaților din județul Sălaj. Cine vrea primăria în marile orașe
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • pe 26.02.2020 la 15:47
Autobuz cu elevi, înfipt în curtea unui localnic din Șimleu Silvaniei

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin este mai eficient
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
"Un laş, ca toţi bărbaţii!" Femeia care a ajuns din cauza lui Ion Ţiriac la psihiatru, după ce s-a despărţit de miliardar: "Eu sunt cea care a suferit"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...