Antena Meniu Search
x

Vizita la dentist, dureroasă pentru buget! Cât de des ajung românii la un control stomatologic

"Un control stomatologic este recomandat o dată la şase luni, românii merg o dată la şase ani!". Este afirmaţia unui medic stomatolog şi realitatea care plasează România pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la îngrijirea dentară.

Vezi și

"Un control stomatologic este recomandat o dată la şase luni, românii merg o dată la şase ani!". Este afirmaţia unui medic stomatolog şi realitatea care plasează România pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la îngrijirea dentară.

Deşi CNAS a oferit din acest an gratuitate elevilor şi studenţilor, serviciile medicale din pachetul de bază sunt puţine şi simple. Motiv pentru care, mai puţin de 20% dintre medicii dentişti din România au contract cu CNAS. 

Marius a fost nevoit să recurgă la implant dentar, la doar 28 de ani. Deşi nu a avut probleme stomatologice grave, de-a lungul timpului, o durere neglijată avea să-l aducă din nou pe scaunul dentistului.Totul a pornit de la o carie minoră tratată în urmă cu ani de zile.

Pacientul nostru a fost conştient de efortul bugetar pe care trebuia să-l facă, dar ajunsese la ultima opţiune. Tratamentul simplu cu implant poate depăşi 1000 de euro. Dacă ar fi ajuns mai devreme la dentist, costurile ar fi fost mult mai mici.

Teama a început să nu mai fie o problemă. Banii în schimb sunt o piedică în calea vizitei la dentist. Românii n-au bani nici pentru tratamentul cariilor, dar culmea, ajung la un moment dat să plătească înzecit. Peste 70% ajung la medicul dentist abia atunci când e nevoie de lucrări ample şi costisitoare.

Iar statul nu ajută deloc. Doar 20% dintre medicii dentişti din România au contracte cu Casele de Asigurări. Iar deconturile se fac doar pentru 24 de servicii medicale stomatologice, mare parte din ele fiind simple. Adică extracţii, tratamentul cariilor uşoare sau anestezia.

Iar în timp ce România este pe ultimul loc din Europa la îngrijirea dentară, serviciile medicale sunt totuşi printre cele mai ieftine.

Dovadă sunt miile de străini care vin anual în ţara noastră pentru lucrări ample.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Vizita la dentist, dureroasă pentru buget! Cât de des ajung românii la un control stomatologic