Antena Meniu Search
x
LIVE

Disperarea fermierilor constănțeni loviți de secetă, atinge cote maxime

A trecut o lună de când Ministerul Agriculturii le-a promis marea cu sarea și până acum le-a trimis doar nişte bani pentru despăgubirea culturilor din toamna trecută.

De Redactia Observator la 15.10.2020, 16:44
Vezi și
  • Situație fără precedent pentru agricultorii din Dobrogea care au încasările la pământ.
  • Județul Constanța are în acest moment 450 de mii de hectare calamitate de secetă.

Pe 10 septembrie agricultorii dobrogeni s-au dus la București să ceară ajutorul autorităților. Aveau trei cereri: despăgubiri pentru culturile de toamnă și de primăvară, bani pentru irigații și păsuirea ratelor la creditele bancare.

Teodor Ichim - agricultor: Erau exact aceste trei puncte principale, în plus am mai vorbit acolo despre reglementarea legilor asigurarilor agricole și despre măsuri la fel complementare privind perdele forestiere, privind îmbunătăţirea fondului funciar. Deci 5 teme. Lucrurile se mișcă dar se mișcă în limita brorcratiei și în limita legislației romanești.

Pentru că nu au recoltat nimic și nu au venituri, oamenii se plâng că nu își pot plăti datoriile față de furnizori. În plus, pentru utilaje, mulți au luat credite de la bănci și de la societățile de leasing. Cum nu mai pot face faţă, ar avea o propunere: 

Răzvan Filipescu - fermier: Suspendarea ratelor pentru creditele și leasingurile la echipamente, utilaje agricole și tot ce înseamna investiții în active agricole. O măsură care ar lua foarte mult din presiunea cu care se confruntă fermierii acum. 

Teodor Ichim - agricultor: Prorogarea ratelor este foarte importanta. Şi aici când ne referim la prorogare ne referim exclusiv la active agricole, noi nu vrem să le ni se proroge rate pe nu ştiu ce alte bunuri.

În Dobrogea, unde nu a mai plouat de cel puțin două luni de zile, mai bine de 80% dintre culturi au fost distruse, iar sistemele de irigație nu există. România ar avea fonduri. Din fondul de relansare economică primit de la Uniunea Europeană, 6 miliarde de euro au fost cerute pentru irigații și desecări. Dar deocamdată nimic. 

Mircea Chipăilă - agricultor: Şi atunci întreb pentru ce sunt sumele astea alocate la desecări? Am fost la minister, am întrebat și am avut senzația că sunt în anii '90 : erau 7 directori de la ANIF, știți ce mi-a spus Secretarul de Stat? Că sunt Gica Contra. Cum pot să accept eu fermier care fac asta de 20 de ani, desecări în Constanta? Cum?

Nici zootehniștii nu stau mai bine: pe internet sunt zeci de ferme dobrogene, scoase la vânzare.

Cornel Zamfir – fermier zootehnist: În iunie pe pășunile care existau n-a mai fost niciun pic de iarbă, Deci animalele, vaca de lapte, oaia de lapte, capra, a înţărcat efectiv deorece nu a mai avut iarbă. Soluţia ar fi le subventinoeze puțin un ajutor material pentru cumpărarea de furaje. 

În replică, Ministrul Agriculturii a anunțat că instituția pe care o conduce începe plățile în avans pentru agricultorii afectați de secetă sau de pandemie.

Banii ar urma să fie livrați până pe 5 decembrie. Județul Constanța are în acest moment 450 de mii de hectare calamitate de secetă. Asta înseamnă mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Disperarea fermierilor constănțeni loviți de secetă, atinge cote maxime