Disperarea fermierilor constănțeni loviți de secetă, atinge cote maxime

De Redactia Observator.
Publicat: 15.10.2020, 16:29.
Actualizat: 15.10.2020, 16:44

A trecut o lună de când Ministerul Agriculturii le-a promis marea cu sarea și până acum le-a trimis doar nişte bani pentru despăgubirea culturilor din toamna trecută.

Pe 10 septembrie agricultorii dobrogeni s-au dus la București să ceară ajutorul autorităților. Aveau trei cereri: despăgubiri pentru culturile de toamnă și de primăvară, bani pentru irigații și păsuirea ratelor la creditele bancare.

Teodor Ichim - agricultor: Erau exact aceste trei puncte principale, în plus am mai vorbit acolo despre reglementarea legilor asigurarilor agricole și despre măsuri la fel complementare privind perdele forestiere, privind îmbunătăţirea fondului funciar. Deci 5 teme. Lucrurile se mișcă dar se mișcă în limita brorcratiei și în limita legislației romanești.

Pentru că nu au recoltat nimic și nu au venituri, oamenii se plâng că nu își pot plăti datoriile față de furnizori. În plus, pentru utilaje, mulți au luat credite de la bănci și de la societățile de leasing. Cum nu mai pot face faţă, ar avea o propunere:

Răzvan Filipescu - fermier: Suspendarea ratelor pentru creditele și leasingurile la echipamente, utilaje agricole și tot ce înseamna investiții în active agricole. O măsură care ar lua foarte mult din presiunea cu care se confruntă fermierii acum.

Teodor Ichim - agricultor: Prorogarea ratelor este foarte importanta. Şi aici când ne referim la prorogare ne referim exclusiv la active agricole, noi nu vrem să le ni se proroge rate pe nu ştiu ce alte bunuri.

În Dobrogea, unde nu a mai plouat de cel puțin două luni de zile, mai bine de 80% dintre culturi au fost distruse, iar sistemele de irigație nu există. România ar avea fonduri. Din fondul de relansare economică primit de la Uniunea Europeană, 6 miliarde de euro au fost cerute pentru irigații și desecări. Dar deocamdată nimic.

Mircea Chipăilă - agricultor: Şi atunci întreb pentru ce sunt sumele astea alocate la desecări? Am fost la minister, am întrebat și am avut senzația că sunt în anii '90 : erau 7 directori de la ANIF, știți ce mi-a spus Secretarul de Stat? Că sunt Gica Contra. Cum pot să accept eu fermier care fac asta de 20 de ani, desecări în Constanta? Cum?

Nici zootehniștii nu stau mai bine: pe internet sunt zeci de ferme dobrogene, scoase la vânzare.

Cornel Zamfir – fermier zootehnist: În iunie pe pășunile care existau n-a mai fost niciun pic de iarbă, Deci animalele, vaca de lapte, oaia de lapte, capra, a înţărcat efectiv deorece nu a mai avut iarbă. Soluţia ar fi le subventinoeze puțin un ajutor material pentru cumpărarea de furaje.

În replică, Ministrul Agriculturii a anunțat că instituția pe care o conduce începe plățile în avans pentru agricultorii afectați de secetă sau de pandemie.

Banii ar urma să fie livrați până pe 5 decembrie. Județul Constanța are în acest moment 450 de mii de hectare calamitate de secetă. Asta înseamnă mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 22:45
Foto
Centrul Vechi ar putea deveni istorie. Zeci de terase s-ar putea închide, după noile decizii luate în Consiliul General
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 17:29
Foto
Roata panoramică din Constanţa devine istorie

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Dezvăluiri incredibile! „Eu știu foarte mulți politicieni care...”
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...