Antena Meniu Search
x

Cum se află vremea în noul an la Pietriș, în Mureș

O simplă ceapă devine în mâna cunoscătorilor un calendar cu ajutorul căruia află când va fi vreme bună, ploaie sau secetă. Într-un sat din Mureş, femeile în vârstă le învaţă pe cele tinere ce trebuie să facă pentru ca această tradiţie străveche să nu se piardă.

de Redactia Observator

la 30.12.2019, 23:30

Vezi și

Ultima zi din an este cea în care unii pot afla ce le rezervă viitorul. Cel meteorologic. O simplă ceapă devine în mâna cunoscătorilor un calendar cu ajutorul căruia află când va fi vreme bună, ploaie sau secetă. Într-un sat din Mureş, femeile în vârstă le învaţă pe cele tinere ce trebuie să facă pentru ca această tradiţie străveche să nu se piardă.

E o tradiţie care se respectă de sute de ani în satul Pietriş, din judeţul Mureş. Îmbrăcate în straie populare, bunicile îşi strâng în jurul lor nepoatele, pentru a afla cum va fi vremea în noul an. Au nevoie doar de trei ingrediente: ceapă, sare. şi răbdare.

O noapte şi o zi se lasă ceapa la înmuiat. Cu cât foile sunt mai umede, cu atât luna respectivă va fi mai ploiasă.

De sute de ani, sătenii s-au bizuit pe calendarul de ceapă pentru a organiza muncile agricole. Acum, când prognozele se fac prin mijloace moderne, oamenii au păstrat totuşi obiceiul, de dragul tradiţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cum se află vremea în noul an la Pietriș, în Mureș