Antena Meniu Search
x

Video Zece minute în trafic, echivalentul unui pachet de ţigări pe zi. Lista celor mai poluate oraşe din România

Că respirăm aer poluat în marile orașe nu mai este pentru nimeni un secret. Ceea ce trebuie să înţelegem e că şi noi suntem responsabili pentru asta. Traficul este principala cauză a aerului otrăvitor. Medicii spun că zece minute petrecute în trafic sunt echivalentul unui pachet de ţigări fumat într-o singură zi. Aşadar, schimbarea vine în primul rând de la noi.

de Redactia Observator

la 20.08.2021, 17:13

Vezi și

''Periculoasă poluarea?

Ei ba n-o fi. Sigur, ne scurtează viaţa.''

''Dimineața da, e respirabil, dar după amiază e jalnic.''

România se sufocă la propriu. Aerul poluat ne ucide încet şi sigur. Cei mai expuşi sunt locuitorii judeţelor Ilfov, Covasna şi Iaşi, arată ultimele studii. Şi, deşi suntem principalii reponsabili pentru nivelul poluanţilor din aer, puţini sunt dispuşi să-şi schimbe modul de viaţă. Pentru mulţi, confortul primează.

Pe acelaşi subiect

''Eu am mașină şi circul cu maşina mea, dar îmi imaginez că nu-i bine.

Aţi renunţa la ea să mergeţi cu autobuzul?

Niciodată.''

''Acum se simte miros de la mașini, de motorină, de benzina.''

Traficul este principala sursă de poluare

În Iași, principala sursă de poluare este traficul și în general este aceeași cauză în toate marile orașe. Tocmai de aceea în municipiul Iași au fost făcute benzi speciale, separate pentru mijloacele de transport în comun tocmai pentru a-i încuraja să renunțe la mașinile personale și să folosească autobuzul sau tramvaiul.  

Dr. Radu Crișan, Pneumolog: Descurajarea traficului nu se poate face decât cu taxarea mașinilor poluante. 

Lipsa măsurilor concrete se reflectă în final în numărul pacienților care ajung la spital. 

Radu Crișan, medic: Felul în care ne afectează poluarea e foarte important, e un ucigaș lent și ascuns. Din nefericire, făcând asta zilnic, a sta 10 minute în traficul aglomerat este ca și cum ai fuma un pachet de țigări pe zi.

La Iaşi, s-au făcut demersuri anti-poluare încă de acum doi ani. Parcurile auto ale Serviciului de transport în comun au fost schimbate cu mașini mai puțin poluante. Dar nici asta nu i-a convins pe oameni să-şi lase maşinile acasă. 

Șchiopu Ana Maria, Salubris: Am achiziţionat în 2019 şi 2020 doua autoutilitare echipate cu vaporizator de apa. Prin aceste vaporizatoare noi captăm particula, o îngreunăm și o aducem pe sol. 

Potrivit OMS, 9 din 10 oameni respiră aer poluat.  Anual, poluarea ucide la nivel global peste şapte milioane de oameni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Zece minute în trafic, echivalentul unui pachet de ţigări pe zi. Lista celor mai poluate oraşe din România