Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Zeci de berze şi-au găsit locul într-un sat de lângă Târgu Mureş. Două dintre cuiburi sunt monitorizate permanent online

La 10 kilometri de oraşul Târgu Mureş este o localitate cunoscută pentru numărul mare de berze care îşi fac, an de an, cuib acolo. Şi nici anul acesta nu face excepţie. Nu mai puţin de 15 cuiburi pot fi numărate pe stâlpii şi hornurile din Dumbrăvioara, iar biologii spun că în fiecare va exista în curând cel puţin un pui. Pentru cei care nu locuiesc acolo, dar sunt interesaţi de viaţa păsărilor, două cuiburi sunt monitorizate permanent online.

de Sorin Tanţoş

la 28.04.2021 , 18:20

Nu mai puţin de 5 ouă sunt în acest cuib de berze din localitatea Dumbrăvioara. Populaţia mare de berze de aici este cunoscută nu doar de localnici, ci şi de pasionaţii care pot în acest moment să urmărească păsările online datorită unei asociaţii nonprofit. 

Iulia Vizi, purtător de cuvânt Asociația Grupul Milvus: "Este o mare bucurie pentru noi, să fim martorii vieţii berzelor de la Dumbrăvioara. Acolo asociaţia noastră are două cuiburi monitorizate online. Asta înseamnă că fiecare iubitor de păsări poate să urmărească online ce se întâmplă în cuib". 

Cuiburile de berze sunt ceva obişnuit la Dumbrăvioara în fiecare an. Nici anul acesta nu face excepţie, aşa că pe stâlpi şi hornuri pot fi numărate nu mai puţin de 15 cuiburi. În fiecare, este cel puţin un pui. 

Vezi și

Berzele şi-au găsit locul în România 

Pe acelaşi subiect

Attila Marton, biolog: "Avem camerele de la cele două cuiburi de berze. Berzele sunt în cuib, au început deja clocitul. Mai avem de aşteptat 2/3 săptămâni până când o să vedem şi puii de barză în cuiburile din România". 

Berzele au sosit în Dumbrăvioara la sfârşitul lunii martie. 

Attila Marton, biolog: "Sunt foarte presaţi de timp pentru că trebuie să aibă pui apţi de zbor prin septembrie".  

"Astea sunt acum o o, ce fain, câte ouă sunt. Cam 5". 

"O să fie mulţi, foarte frumos".  

"Vă bucuraţi aşa când vin berzele primăvara, da, sigur, înseamnă că vine primăvara, dar timpul a cam rămas în urma cu 3 săptămâni".

În fiecare toamnă, berzele din Dumbrăvioara migrează în Africa de Sud. Ele se întorc aproape în fiecare an în acelaşi loc. Păsările sunt inelate şi monitorizate de biologii care vor să le cunoască rutele de deplasare şi comportamentul lor natural. 

Sorin Tanţoş Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Zeci de berze şi-au găsit locul într-un sat de lângă Târgu Mureş. Două dintre cuiburi sunt monitorizate permanent online