Antena Meniu Search
x

La începutul verii se numără puii de barză. Ce detalii află astfel specialiştii

În fiecare an, specialiştii ornitologi au o misiune clară: inelarea puilor de barză. O operaţiune care ar trebui să le arate cât de bun este anul şi nu numai.

de Redactia Observator

la 22.06.2020, 14:13

Vezi și
  • Monitorizarea se face în fiecare an.
  • Inelarea berzelor din judeţul Mureş a durat câteva zile.

Monitorizarea se face în fiecare an, iar specialiştii află în acest fel şi dacă păsările care se nasc în ţara noastră se întorc aici după ce pleacă peste iarnă în Africa. O operaţiune care ar trebui să le arate cât de bun este anul şi nu numai.

Tamas Papp președinte grupul Milvus: Este un an prolific pentru berze, este mancare destula daca multe cuiburi au peste 3 pui.

Monitorizarea se face în fiecare an, iar specialiştii află în acest fel şi dacă păsările care se nasc în ţara noastră se întorc aici după ce pleacă peste iarnă în Africa.

Tamaş Papp, președinte asociaţie ornitologică: Inelarea este o metoda foarte veche de monitorizare a migratiei pasarilor. Este singura metoda la cateva specii care inca functioneaza. Noi suntem mai mult interesati cati pui revin la noi din cele care se nasc acum si controlam periodic cuiburile si vedem daca se intorc si cuibaresc aici.

Pentru inelarea berzelor, specialiştii au nevoie de ajutorul furnizorului de energie electrică din zonă. Acesta le oferă utilajele cu ajutorul cărora pot ajunge la cuiburi şi opresc energia electrică în zonă pentru ca operaţiunea să nu prezinte niciun fel de risc.

Inelarea berzelor din judeţul Mureş a durat câteva zile, timp în care au fost înregistraţi mai bine de 70 de pui de barză. Cei mai mulţi în localitatea Dumbrăvioara, unde sunt peste 10 cuiburi. Oamenii sunt foarte încântaţi de bogăţia lor.

Specialiştii spun că prin inelarea berzelor nu se obţin informaţii doar despre migraţia păsărilor, ci şi despre calitatea mediului, evoluţia agriculturii în zonă.

Se ştie, de exemplu, că în zonele în care agricultura se practică intensiv, berzele nu se simt prea bine aşa că numărul lor este mai mic. Berzele din judeţul Mureş pot fi urmărite şi pe internet prin intermediul camerelor de supraveghere montate în cuiburi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » La începutul verii se numără puii de barză. Ce detalii află astfel specialiştii