Antena Meniu Search
x

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post pentru creştinii ortodocşi

Este sărbătoare astăzi la creştin ortodocşi: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar credincioşii au ţinut post şi au mers la biserică. Dar, conform tradiţiei, tot astăzi oamenii ar trebui să ţină cont de o mulţime de obiceiuri.

de Redactia Observator

la 29.08.2019, 17:11

Vezi și

Este sărbătoare astăzi la creştin ortodocşi: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar credincioşii au ţinut post şi au mers la biserică. Dar, conform tradiţiei, tot astăzi oamenii ar trebui să ţină cont de o mulţime de obiceiuri. De exemplu, în anumite zone ale ţării, oamenii evită să mănânce fructe rotunde şi varză sau evită să folosească un cuţit.

Fiecare sărbătoare mare vine cu obiceiuri şi superstiţii. Iar Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul nu putea face excepţie.

Dacă pentru majoritatea credincioşilor este clar că astăzi se ţine post, iar cine poate, merge la biserică, pentru alţii nu este de ajuns.

Conform scrierilor bisericeşti, capul Sfântului Ioan Botezătorul ar fi fost cerut de fiica lui Irod, la sfaturile mamei sale, şi ar fi fost adus pe o tipsie de argint. Tocmai de aceea, superstiţiile asociate zilei spun că ar fi bine să nu se folosească tăvi, farfurii sau cuţite. Hrana ar trebui ruptă cu mâna iar vinul roşu, care aduce aminte de sângele sfântului, nu este de bun augur azi.

Cu toate acestea, mulţi credincioşi respectă mai degrabă tradiţiile decât recomandările preoţilor. Un alt obicei nerecunoscut de biserică este acela de a ţine post de astăzi şi până la Ziua Crucii, pe 14 septembrie, pentru iertarea păcatelor mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post pentru creştinii ortodocşi