Antena Meniu Search
x

Atleta Krystsina Tsimanouskaya, refugiată în Polonia, își licitează o medalie de argint pentru a sprijini sportivii afectați de represiunile din Belarus

Atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya, care a fost eliminată din lotul olimpic, în toiul JO de la Tokyo, de către echipa din Belarus după ce și-a criticat antrenorii, licitează o medalie de la Jocurile Europene din 2019 pentru a veni în sprijinul sportivilor persecutați de autorități.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 09.08.2021, 15:51

Sportiva bielorusă Krystsina Tsimanouskaya prezintă un tricou în timpul unei conferințe de presă la Varșovia
Atleta Krystsina Tsimanouskaya licitează medalia de argint de la Jocurile Europene din 2019 - Profimedia Images

Oficiali ai echipei bieloruse au forțat-o pe sportiva de 24 de ani să meargă pe aeroportul Haneda din Tokyo pentru a se îmbarca într-un zbor spre casă, cu o zi înainte ca ea să participe la competiție. Ea a refuzat să urce în avionul spre Belarus și de atunci și-a căutat refugiu în Polonia, temându-se pentru siguranța ei dacă se va întoarce în țara natală.

Tsimanouskaya a declarat pentru Reuters că motivul pentru care a fost eliminată din lotul olimpic al Belarus a fost acela că a criticat public ”neglijența” antrenorilor ei. 

Krystsina Tsimanovskaya a spus că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4×400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au fost eligibili pentru a concura pentru că nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.

Tsimanouskaya își licitează medalia de argint de la Jocurile Europene din 2019

Pe acelaşi subiect

Fundația Solidaritate Sportivă din Belarus, un grup care sprijină sportivii închiși sau marginalizați pentru opiniile lor politice, a declarat luni că medalia a fost licitată la cererea lui Tsimanouskaya în sprijinul sportivilor din Belarus „care au suferit din cauza regimului lui Lukașenko”.

Luni dimineață, ofertele pentru medalie ajunseseră la aproximativ 4.500 de euro pe eBay.

Președintele Alexander Lukashenko a fost acuzat că a orchestrat o represiune fără precedent împotriva manifestanților și a personalităților opoziției în urma alegerilor prezidențiale organizate în urmă cu un an, despre care criticii și observatorii spun că au fost trucate. El neagă frauda electorală.

Numeroși sportivi din Belarus au fost închiși ori persecutați din cauza convingerilor lor politice

Represiunea a afectat sportivii de elită, unii dintre ei fiind închiși pentru că au aderat la protestele de stradă. 

Într-o declarație citată de fundație, Tsimanouskaya, a spus că medalia de argint pe care a câștigat-o la Jocurile Europene din 2019 din capitala bielorusă Minsk are o însemnătate specială.

„Aceste competiții au fost extrem de importante pentru mine, deoarece au avut loc acasă”, a spus ea. „Mulți oameni, inclusiv familia și rudele mele, au venit să mă susțină”, a mai spus ea.

Comitetul Olimpic Internațional a revocat acreditarea a doi antrenori din Belarus, antrenorul principal de atletism Yuri Moisevich și oficialul echipei Artur Shumak, pentru presupusa lor încercare de a o forța pe atleta Kristina Țimanovskaia să se întoarcă acasă în Belarus de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Atleta Krystsina Tsimanouskaya, refugiată în Polonia, își licitează o medalie de argint pentru a sprijini sportivii afectați de represiunile din Belarus