Antena Meniu Search
x

Cine este Octavian Şovre şi de ce este controversat gestul lui de a-i cere un autograf lui Erling Haaland

Prezent, ca arbitru asistent, la meciul dintre Manchester City şi Borussia Dortmund, 2-1, din prima manşă a sferturilor de finală din Liga Campionilor la fotbal, românul Octavian Şovre a fost protagonistul unui moment controversat, el alergând la finalul partidei după atacantul oaspeţilor, Erling Haaland, pentru a-i solicita un autograf.

de Redactia Observator

la 07.04.2021, 16:10

Gestul lui Octavian Şovre, condamnat de mai mulţi foşti fotbalişti englezi
Octavian Şovre nu este la primul moment controversat în Liga Campionilor - Hepta
  • Octavian Şovre a făcut parte din brigada care a condus meciul Manchester City - Borussia Dortmund, din Liga Campionilor la fotbal.
  • Octavian Şovre nu este la primul scandal în care este implicat în Liga Campionilor la fotbal.

Manchester City s-a impus la capătul unei dispute extrem de tensionat. A fost 2-1, cu un gol al victoriei reuşit de puştiul Foden în minutul 90, după ce De Bruyne a deschis scorul în minutul 19, pentru "Cetăţeni", iar Reus a egalat pentru Borussia Dortmund în minutul 84.

Centralul Ovidiu Haţegan a avut cel puţin două momente delicate de gestionat. Mai întâi, în minutul 29, a acordat penalty pentru Manchester City, însă ulterior a revenit asupra deciziei, după ce s-a sfătuit cu arbitrul video. Apoi, la câteva minute după, l-a oprit pe Jude Bellingham, de la Borussia Dortmund, dintr-o situaţie iminentă de gol, considerând că mijlocaşul oaspeţilor l-a faultat pe Ederson Moraes, portarul lui Manchester City.

Totul a culminat cu momentul de la finalul partidei când Octavian Şovre, membru în brigada condusă de Ovidiu Haţegan, a fugit după Haaland, atacantul Borussiei Dortmund, pentru a-i solicita un autograf. Gestul lui Şovre a fost evocat, într-o transmisiune televizată, de fostul internaţional englez Owen Hargreaves, actual analist TV. Hargreaves, care a jucat pentru Bayern Munchen, Manchester United sau Manchester City, de-a lungul carierei, a precizat că "gestul nu este unul în regulă. Nu poţi să faci aşa ceva de faţă cu ceilalţi jucători".

Joleon Lescott, un alt fost internaţional englez, a precizat că "nu este niciodată un moment potrivit pentru aşa ceva. Pur şi simplu a fost un gest copilăresc", în timp ce Josep Guardiola, antrenorul lui Manchester City, a făcut apel la calm  şi i-a luat apărarea lui Şovre susţinând că "poate arbitrul este fanul lui Haaland. Poate a luat un autograf pentru copilul său. Nu este ceva anormal".

Pe acelaşi subiect

Momentul în care Şovre i-a cerut autograful lui Haaland este considerat controversat pentru că ar putea fi identificat drept un moment în care arbitrul îşi manifestă susţinerea faţă de echipa din care face parte atacantul norvegian.

Octavian Şovre nu este la primul scandal în Liga Campionilor

Arbitrul român Octavian Şovre nu este la primul scandal în care este implicat în Liga Campionilor. A făcut parte şi din brigada care a condus, anul trecut, meciul dintre Paris Saint Germain şi Istanbul Başakşehir. Este vorba despre meciul în care Sebastian Colţescu, arbitru de rezervă atunci, a fost acuzat că a utilizat cuvinte cu caracter rasist pentru a-l ajuta pe Ovidiu Haţegan, arbitru de centru, să identifice un oficial al echipei oaspete. 

Colţescu a fost acuzat de rasism, iar jucătorii celor două formaţii au ieşit de pe teren, însă au existat voci care au spus că, de fapt, cuvintele nepotrivite ar fi fost utilizate chiar de Octavian Şovre. În cele din urmă, arbitrii români au scăpat de acuzaţiile de rasism, dar au fost penalizaţi pentru conduită nepotrivită, Şovre fiind obligat să participe la un program educaţional.

Octavian Şovre are aproape 48 de ani şi este arbitru din 1992, devenit arbitru asistent FIFA în 2005. Un vârf al carierei l-a atins în 2019, la Doha, când a făcut parte, alături de Ovidiu Haţegan şi Sebastian Gheorghe, din brigada care a condus meciul Monterrey - Al Hilal, finala mică a Campionatului Mondial al cluburilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sport » Cine este Octavian Şovre şi de ce este controversat gestul lui de a-i cere un autograf lui Erling Haaland