Antena Meniu Search
x

Kamila Valieva ar fi fost depistată pozitiv. Rusoaica de 15 ani este prima patinatoare din lume care reușește o cvadruplă la Jocurile Olimpice

O problemă juridică care împlică un test anti-doping al patinatoarei de 15 ani din Rusia, Kamila Valieva, este motivul pentru care ceremonia de premiere pentru competiţia de patinaj artistic pe echipe de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 a fost amânată.

de Redactia Observator

la 09.02.2022, 18:53

Kamila Valieva prima patinatoare din lume care reușește o cvadruplă la Jocurile Olimpice
Kamila Valieva prima patinatoare din lume care reușește o cvadruplă la Jocurile Olimpice - Getty Images

Ceremonia era programată iniţial pentru a se desfăşura ieri, la ora locală 21:00. Uniunea Internaională de Patinaj a confirmat că întârzierea ar fi fost cauzată de o problemă legată de testul realizat de rusoaică înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing

Comitetul Olimpic Rus a câştigat în proba pe echipe, care s-a desfăşurat luni, 7 februarie, patinatoarea rusă dovedindu-se esenţială pentru succesul echipei. Ea a condus clasamentul feminin la simplu, atât la programul scurt, cât şi la patijan liber, scrie publicaţia Inside The Games.

Valieva a efectuat de două ori săritura cvadruplă, o performană care nu a mai fost niciodată bifată cu succes la Jocurile Olimpice de iarnă. Natura exactă a problemei lui Valieva este neclară, deși au existat voci care spun că substanţa nu ar influenta performanța jucătoarei.

Prima patinatoare care reuşeşte o cvadruplă la Jocurile Olimpice

Pe acelaşi subiect

Există, de asemenea, o dispută cu privire la faptul dacă substanța ar fi fost luată înainte sau în timpul competiţiei. Situația se complică și mai mult pentru că, în conformitate cu regulile Codului Mondial Antidoping, Valieva este „Persoană Protejată”. Asta înseamnă că „atleta care la momentul încălcării regulilor antidoping: nu a împlinit vârsta de șaisprezece ani ”nu poate fi identificată oficial dacă se face vinovată de o încălcare antidoping"

Dacă Valieva este sancționată, atunci eventualele sancțiuni vor fi mult mai puțin severe decât dacă ar avea peste 16 ani, iar rolul pe care l-a jucat anturajul ei va fi atent analizat. Agenția Independentă de Testare (ITA), care efectuează teste anti-doping la Beijing 2022, nu a comentat cu privire la această situaţie. „ITA este la curent cu diferitele rapoarte care circulă cu privire la amânarea ceremoniei de premiere pentru evenimentul pe echipe de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022. Orice anunț legat de aceste evenimente va fi întotdeauna publicat public pe site-ul ITA și nu va fi comentat altfel”, se arată într-un comunicat. 

De asemenea, la începutul zilei, purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Mark Adams, a refuzat să detalieze situația. ”Deoarece există implicații juridice, nu pot vorbi prea mult despre asta în această etapă”, a spus el pentru briefingul de presă cotidian Beijing 2022. în Rusia, situația a atins atât de sus, încât la Kremlin, purtătorul de cuvânt al președintelui Vlaidmir Putin, Dmitri Peskov, a îndemnat pe toată lumea să „aștepte niște clarificări de la oficialii din sport, sau de la CIO pentru înțelegerea cazului”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Kamila Valieva ar fi fost depistată pozitiv. Rusoaica de 15 ani este prima patinatoare din lume care reușește o cvadruplă la Jocurile Olimpice