Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România la Jocurile Olimpice. Cine este sportivul cu cele mai multe medalii

Delegaţia României participă la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de vară, de la Paris (Franţa), cu peste 100 de sportivi care ar urma să-şi încerce forţele în diferite sporturi, competiţia desfăşurându-se în intervalul 26 iulie - 11 august 2024.

de Redactia Observator

la 22.07.2024 , 15:44

Nadia Comăneci a scris istorie pentru România la Jocurile Olimpice
Nadia Comăneci a scris istorie pentru România la Jocurile Olimpice - Profimedia

Deşi nu mai reprezintă de ceva timp o forţă în sportul mondial, România continuă să ocupe un loc mulţumitor în ceea ce priveşte numărul de medalii obţinute, de-a lungul timpului, la Jocurile Olimpice de vară.

Delegaţiile noastre au adunat, până acum, 308 medalii, dintre care 90 de aur, la Jocurile Olimpice de vară, astfel că România ocupă locul 17 în lume într-un top all-time al ţărilor cu cele mai multe medalii obţinute la Jocurile Olimpice de vară.

Cei mai mari sportivi trimişi de România la Jocurile Olimpice de-a lungul anilor 

Articolul continuă după reclamă

România s-a obişnuit, mai ales înainte de Revoluţia din 1989, să dea sportivi mari. Am strălucit, de-a lungul timpului, în sporturi precum gimnastică sau canotaj, astfel că nu este de mirare că sportive provenite din aceste sporturi conduc ierarhia medaliaţilor români la Jocurile Olimpice de vară.

Pe acelaşi subiect

Nadia Comăneci şi Elisabeta Lipă au scris istorie pentru ţara noastră, alături de ele strălucind şi Georgeta Damian, Doina Ignat, Ivan Patzaichin, Ecaterina Szabo, Viorica Susanu, Daniela Silivaş sau Simona Amânar.

Nadia Comăneci este sportivul român cu cele mai multe medalii olimpice 

Deşi au trecut 44 de ani de la ultima medalie olimpică pe care a cucerit-o, Nadia Comăneci rămâne sportivul român cu cele mai multe medalii olimpice cucerite de-a lungul timpului. Nadia, ajunsă acum la aproape 63 de ani, are nouă medalii olimpice în palmares, medalii cucerite la două ediţii diferite ale Jocurilor Olimpice de vară.

Sportiva născută la Oneşti a fost triplă campioană olimpică la Montreal, 1976, la individual compus, paralele şi bârnă, şi dublă campioană olimpică la Moscova, în 1980, la bârnă şi la sol. De asemenea, a mai câştigat un argint şi un bronz la ediţia din 1976, argint cu echipa şi bronz la sol, şi două medalii de argint la ediţia din 1980, cu echipa şi la individual compus.

Sportivii români cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice de vară

Dacă Nadia Comăneci a scris istorie în ceea ce priveşte numărul de medalii olimpice câştigate de-a lungul timpului, trebuie precizat că România a avut şi sportivi care s-au remarcat prin longevitate, chiar dacă aceasta nu s-a tradus, neapărat, şi prin câştigarea de medalii olimpice.

Elisabeta Lipă (canotaj, 1984-2004), Lia Manoliu (atletism, 1952-1972), Nicoleta Grasu (atletism, 1992-2012) şi Sorin Babii (tir sportiv, 1984-2004) sunt sportivii români care au participat la câte şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară.

Elisabeta Lipă a câştigat opt medalii olimpice, dintre care cinci de aur, câte una la Los Angeles (1984), Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) şi Atena (2004), plus câte un argint la Seul (1988) şi Barcelona (1992) şi un bronz la Seul (1998).

Lia Manoliu s-a remarcat la aruncarea discului fiind campioană olimpică la Mexico City (1968) şi dublă medaliată cu bronz la Roma (1960) şi Tokyo (1964). Nicoleta Grasu i-a călcat pe urme, practic, Liei Manoliu, fiind şi ea o specialistă a probei de aruncare a discului. Totuşi, Nicoleta Grasu nu s-a bucurat de aceleaşi rezultate, trecându-şi în palmares doar cel mult un loc 5 la Atena, în 2004.

Nu în ultimul rând, Sorin Babii a scris şi el istorie în proba de tir sportiv fiind campion olimpic la Seul, în 1988, şi medaliat cu bronz la ediţia din 1992, de la Barcelona.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Sport » România la Jocurile Olimpice. Cine este sportivul cu cele mai multe medalii