O aplicație de telefon ar putea ajuta oamenii să aibă vise lucide. Ce efecte au resimţit primii utilizatori
Dacă vrei să ai un vis în care să știi că visezi, s-ar putea să ai noroc. O nouă aplicație pentru telefon, construită de oameni de știință, pare să sporească șansele utilizatorilor de a avea vise lucide.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Structura planului de afaceri: 5 puncte-cheie pentru a avea succes
Înainte de culcare, aplicația le cere utilizatorilor să asculte un anumit sunet, cum ar fi o serie de bipuri, și să exerseze asocierea acelui semnal cu o conștientizare profundă a gândurilor și a corpului lor. Aplicația redă apoi sunetul respectiv șase ore mai târziu, cu rolul de a reactiva această conștiință de sine a utilizatorului adormit, convingându-l să devină lucid în mijlocul visului.
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois, au construit și testat aplicația. În cadrul unui experiment, 19 persoane au folosit-o în fiecare noapte timp de o săptămână. În timpul săptămânii anterioare, grupul a raportat o medie de 0,74 vise lucide. În timpul săptămânii de utilizare a aplicației, aceasta a crescut la o medie de 2,11 vise lucide.
„Aceasta este o creștere foarte mare pentru visele lucide”, spune Karen Konkoly, neurocercetător cognitiv la Northwestern. „Să visezi lucid o dată pe săptămână este mult”. Totuși, nu a fost foarte clar că semnalele sonore ale aplicației au dus la această creștere, potrivit Mediafax. „S-ar putea ca doar concentrarea pe visarea lucidă timp de o săptămână (...) să fi fost responsabilă”, spune Konkoly, așa că echipa a efectuat un alt experiment cu 112 persoane.
Ce reacţii au avut utilizatorii aplicaţiei
Toți participanții au auzit sunete „declanșatoare de luciditate” în timp ce dormeau, în prima noapte. Dar în a doua noapte, aplicația a schimbat lucrurile fără știrea utilizatorilor. Doar 40 de persoane au auzit sunetele în timp ce dormeau. Alte 35 de persoane au auzit sunete pe care nu le asociaseră cu luciditatea, iar ultimele 37 nu au auzit niciun sunet.
În prima noapte, 17% dintre participanți au raportat vise lucide. În a doua noapte, persoanele care au auzit sunetele din timpul antrenamentului au menținut această rată de vise lucide, dar numai 5% dintre persoanele din celelalte două grupuri au avut vise lucide. Astfel, cercetătorii au constatat că semnalele sonore reale au stat într-adevăr la baza eficacității aplicației.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰