Antena Meniu Search
x

Cei mai mulţi adolescenţi preferă să comunice prin mesaje text, nu în persoană (studiu)

Gadgeturile domină viaţa adolescenţilor. Un studiu dat publicităţii de o organizaţie non-profit americană arată că numărul adolescenţilor care preferă să comunice prin mesaje text (Whatsapp, Facebook Messenger, etc.) l-a depăşit pe al celor care preferă să comunice în persoană.

Gadgeturile domină viaţa adolescenţilor. Un studiu dat publicităţii de o organizaţie non-profit americană arată că numărul adolescenţilor care preferă să comunice prin mesaje text (Whatsapp, Facebook Messenger, etc.) l-a depăşit pe al celor care preferă să comunice în persoană. Sondajul arată şi alte informaţii surprinzătoare.

Studiul a fost făcut în rândul adolescenţilor americani, însă poate fi un serios punct de reper şi pentru tinerii din alte ţări. Organizaţia care l-a realizat a comparat datele cu ale unui alt sondaj făcut în urmă cu doar 6 ani, iar schimbările în comportamentul adolescenţilor sunt vizibile, chiar dramatice.

Adolescenţii nu mai pun preţ pe comunicarea "faţă în faţă"

Dacă în 2012, cei mai mulţi adolescenţi (49%) preferau comunicarea în persoană, acum, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit noului studiu, cei mai mulţi (35%) preferă acum să comunice prin mesaje text - pe Whatsapp, Facebook Messenger, Viber sau alte aplicaţii. 

Doar 32%, în scădere cu 17 procente, optează acum să comunice în persoană. De asemenea, 16% dintre adolescenţi au ca principal mijloc de comunicare reţelele de socializare, iar 10% pe cale video.

Infografic comparativ despre adolescenţi în 2012 şi 2018

Facebook, în recul la adolescenţi

Studiul mai arată o creştere dramatică faţă de 2012 a numărului adolescenţilor care deţin un smartphone şi, implicit, al celor care accesează reţelele de socializare.

Astfel, dacă în 2012 doar 41% dintre adolescenţi aveau un smartphone, în 2018 sunt 89%. Automat, adolescenţii care accesează de mai multe ori reţelele de socializare zilnic a crescut la 70% de la 34%.

Facebook pare să fie în tot mai mare recul în rândul tinerilor din grupa de vârsta 13 - 17 ani. 

Dintre reţelele de socializare, cei mai mulţi, 41%, preferă Snapchat, pe locul al doilea e Instagram - 22% şi abia pe locul 3 este Facebook, preferat de doar 15%.

Alte date de luat în seamă de părinţi

- 57% dintre adolescenţi recunosc că reţelele de socializare îi distrag de la temele pentru şcoală

- 54% dintre tinerii care folosesc reţelele de socializare recunosc că acestea le distrag atenţia de la persoana pe care o pot avea în faţă (comparativ cu 44% în 2012)

- 29% dintre adolescenţii care au smartphone recunosc că sunt treziţi noaptea de un mesaj, apel sau notificare primite pe telefon

- 42% dintre adolescenţi recunosc că social media le ocupă din timpul pe care l-ar putea petrece în persoană alături de prieteni (comparativ cu 34% în 2012)

Potrivit organizaţiei, studiul a fost realizat prin interogarea a 1000 de adolescenţi din Statele Unite, cu vârstele între 13 - 17 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Tehnologie » Cei mai mulţi adolescenţi preferă să comunice prin mesaje text, nu în persoană (studiu)