Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video CES 2023. Robotul Aeo, infirmierul viitorului: îşi poate da seama imediat când cineva este în pericol

Inovații de la cel mai mare târg de tehnologie din lume: În centrul atenției sunt astăzi cei mai revoluţionari roboţi.

de Redactia Observator

la 28.01.2023 , 10:27

Nu ar fi CES fără o doză sănătoasă de roboți. Iar evenimentul de anul acesta ne-a adus de toate. Un robot ar putea în viitorul apropiat să revoluționeze domenii precum medicina sau industria hotelieră. 

Aeo, infirmierul viitorului

Aeo este un robot-umanoid proiectat să aibă grijă de oameni, să transporte mâncare sau medicamente şi inclusiv să asigure securitatea. Secretul stă în brațul său robotic, care poate fi schimbat în funcție de nevoi. Are o clemă care îi permite să deschidă uși, să apese butoane sau să trasporte obiecte, dar și un braț care poate dezinfecta încăperile. Una dintre cele mai utile funcții este livrarea de medicamente şi asistenţa bătrânilor în centrele de îngrijire. Aeo este echipat cu noi camere și senzori care îl ajută să recunoască fețele și obiectele, chiar și în întuneric. Își poate da seama care sunt pacienții și alertează imediat dacă cineva este în pericol. O versiune mai veche a robotului ajută deja în centrele de îngrijire din Japonia. Pentru moment, compania nu a spus cât va costa noul robot, dar cel mai probabil va avea un serviciu cu taxă lunară, în funcţie de nevoi.

Vezi și

Probabil că nu veți putea cumpăra prea curând un astfel de robot pentru acasă. Scopul lui este, de fapt, să fie folosit, în centrele de îngrijire. Dar dacă vreți totuşi un robot drăguţ care să rătăcească prin casă, exact ca un animal de companie? Ei bine, noroc cu Loona. 

Pe acelaşi subiect

Loona

Loona este robotul care imită cel mai bine comportamentul unui animal de companie adevărat. Te salută când vii acasă, te urmăreşte la fiecare pas şi se bucură mereu când primeşte atenţie. Loona este receptivă şi la gesturi. Arată-i să facă o piruetă şi va respecta întocmai comanda. Iar când vine vorba de joacă, nu aveţi nevoie decât de o minge sau un laser şi veţi fi uimiţi de cum va reacţiona. Robotul poate fi şi util pentru casă. Este echipat cu difuzor şi cameră, astfel încât să puteţi monitoriza totul de la distanţă. Dacă doriți să o adoptați pe Loona în familia voastră, pregătiți-vă să plătiți 449 de dolari. Animalele de companie robot sunt scumpe...şi la propriu şi la figurat. 

Dacă vreți totuși să cheltuiți mai puțin pe un nou prieten robot, atunci va trebui să vă îndreptați atenția către DOG-E. 

DOG-E

DOG-E  este un cățel robot care răspunde la comenzi, se bucură când este mângâiat și întoarce mereu afecţiunea către stăpân. DOG-E este unic pentru că fiecare jucărie are propriile caracteristici. Nu ştii niciodată ce primeşti. În funcţie de personalitatea sa, DOG-E poate avea culori şi forme diferite pentru ochi, urechi şi lăbuţe şi se va comporta în funcţie de asta. Fiţi foarte atenţi la coada lui DOG-E, mai ales atunci când e fericit, pentru că va comunica prin cuvinte şi emoticoane. Puteţi să vă jucaţi cu DOG-E, să îl hrăniţi şi să aveţi grijă de el prin intermediul unei aplicaţii. Jucăria inteligentă va fi disponibilă de luna viitoare pentru doar 80 de dolari.

După atâta distracție cu roboții de companie cu siguranță aveți nevoie de energie. Ce ați zice de o cafea preparată, da, ați ghicit, tot de un robot?

Adam

Tot la CES a fost prezentat şi Adam, robotul care poate face peste o sută de tipuri de băuturi. Poate servi ca robot barista sau barman, dar principalul lui talent este prepararea cafelei. Tot ce trebuie să faci este să plasezi comanda printr-un ecran tactil, apoi să urmăreşti cum brațele robotizate ale lui Adam fac restul. Robotul este conceput pentru a ajuta în primul rând afacerile, dar nu ar fi exclus ca Adam să fie un ajutor de nădejde şi în bucătăriile noaste. Poate în viitorul nu chiar atât de îndepărtat.

Se vorbește despre viitorul roboticii de decenii, dar cu fiecare an ce trece se pare că tot mai multe companii încearcă să găsească modalități prin care să facă tehnologia şi utilă, dar şi distractivă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Tehnologie » CES 2023. Robotul Aeo, infirmierul viitorului: îşi poate da seama imediat când cineva este în pericol