Video Proiect unic în România. Medicamentele şi sângele vor fi transportate, între spitalele orădene, cu drone medicale. Aparatul costă 60.000€
Viitorul este aici. Probele de laborator, medicamentele şi sângele vor putea fi transportate cu ajutorul dronelor medicale. Un zbor-experiment a avut loc la Oradea între două spitale şi a fost un succes. Avantajele sunt nenumărate: de la timpul mai scurt la costurile mai mici.
Puțin după ora 9, aparatul de zbor fără pilot a decolat de pe heliportul Spitalului Județean din Oradea cu destinația Spitalul Municipal. Cele două camere montate pe dronă au transmis informații și imagini live. 8 minute și 23 de secunde a durat zborul pe o distanţă de 6 kilometri.
Gheorghe Carp, manager spital județean Oradea: Era nevoie de un mijloc de transport rapid, fiabil. Este disponibil 24 din 24 pentru că poate să zboare și noaptea, în al doilea rând personalul de la heliport va fi instruit să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajam alt personal.
Zborul-experiment a fost fără cutia în care vor fi așezate produsele medicale.
Rory Houston, fondator companie, fost pilot militar: Atunci când am zburat pe vânt puternic, cutia a afectat modul în care a zburat drona şi asta a necesitat mai multă putere.
- Ucraina își extinde arsenalul: dronă cu rază de 3000 km și rachetă Neptun cu rază de 1000 de km: "Ne vor...
- "Comportament periculos" al unui SU-35 faţă de o dronă franceză, deasupra Mediteranei: "Neprofesionist şi agresiv"
- Momentul detonării explozibilului găsit în rămăşiţele dronei ruseşti căzute vineri în Galaţi, la granița...
- Incidentul de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru România. ANPM: Nu vin radiaţii
- Reacţia Rusiei la acuzaţia că a lovit cu o dronă centrala nucleară de la Cernobîl: "Provocare şi trucaj"
Mihai Jurca, city manager Oradea: Cutiile vor fi în funcție de tipul de material pe care îl transportăm. Dacă transportăm sânge, ele trebuie să fie protejate împotriva temperaturii și probabil cu gheață. Dacă transportăm pur și simplu medicamente, e o cutie puțin mai simplă.
Avantajele utilizării dronelor medicale
Drona a fost concepută să zboare pe distanţe scurte la altitudini joase şi poate atinge o viteză de până la 40 de kilometri pe oră. Aeronavele nu vor avea voie să zboare deasupra drumurilor principale şi nici peste mulţimi de oameni.
Rory Houston, fondator companie, fost pilot militar: Avem foarte mult echipament de protecţie. Avem o paraşută la bord, pe rută avem puncte pentru aterizări în siguranţă.
O astfel de dronă medicală costă 60.000 de euro.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰