Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cine este omul din spatele TikTok. Fondatorul are o avere estimată la 36 de miliarde de dolari

Aplicaţia TikTok, care revendică mai bine de 100 de milioane de utilizatori în Europa, deținută de compania chineză ByteDance, a fost fondată în anul 2012 de Zhang Yiming, absolvent înginer în software.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 19.06.2021, 18:45

TikTok, care a devenit global în 2018, și-a construit succesul rapid pe baza parodiilor şi a coregrafiilor muzicale, punând accentul pe inventivitatea şi creativitatea utilizatorilor care au "mână liberă" la înregistrarea videoclipurilor cu scopul de a deveni virale. Aplicaţia a avut un succes enorm mai ales în perioada pandemiei în care oameni iau fost forţaţi să rămână în case.

Aplicaţia permite utilizatorilor să creeze tutoriale, clipuri educative, coregrafii de dans şi chiar ateliere online pentru diferite activităţi, unii vloggeri ajungând să câştige chiar o avere datorită videoclipurilor care au ajuns instant virale. Astfel, reţeaua de socializare transmite videoclipurile mai departe în lumea întreagă, fiind folosit un algoritm care nişează categoriile de conţinut pe care un utilizator vrea să le vadă, indiferent de ţara de origine.

ByteDance, compania chineză care deține aplicația virală, și-a dublat câștigurile cu până la 24,5 miliarde de lire sterline în anul 2020. Mai exact, gigantul tehnologic a obţinut o creştere a profitului brut anual cu 93%, înregistrând în acelaşi timp şi o pierdere netă de 45 de miliarde de dolari datorită unei ajustări contabile în aceeași perioadă. În plus, începând cu decembrie 2020, ByteDance a strâns 1.9 miliarde de utilizatori lunar activi pe toate platformele sale.

Cine deţine aplicaţia care valorează câteva miliarde

Fondatorul companiei ByteDance, alături de TikTok, este antreprenorul miliardar chinez Zhang Yiming, în vârstă de 38 de ani, care a pus bazele conceptului în 2012. Conform Forbes, averea personală a acestuia este estimată la 36 miliarde de dolari, dar deşi este un om foarte bogat, Zhang este extrem de privat și se știe foarte puțin despre viața sa personală.

După absolvirea Universității Nankai cu o licență în inginerie software în 2005, Yiming a lucrat pentru o serie de companii de tehnologie, inclusiv Microsoft. Și-a fondat propria firmă de tehnologie în 2012, dezvoltând în principal aplicații și servicii de agregare pentru companiile de televiziune, inclusiv TikTok sub numele iniţial de ByteDance. Astăzi, Yiming, în vârstă de 37 de ani, este al șaptelea cel mai bogat om din China. În 2019 Time Magazine l-a descris drept „antreprenorul de top al lumii”.

TikTok le permite utilizatorilor să partajeze până la 180 de secunde de videoclip - fie creând propriul conținut, fie sincronizându-se fredonând melodii populare (lipsync), filmând sktechuri de comedie sau scurtmetraje de film.

Cu toate acestea, aplicația a fost supusă unor discuţii aprinse în SUA, în ultimii ani, din cauza problemelor de securitate. Fostul președinte Donald Trump a acuzat TikTok că este o amenințare la adresa securității naționale, susţinând că ByteDance, compania mamă, va oferi guvernului chinez acces la datele utilizatorilor la cerere. Acuzaţiile au fost întotdeauna însă negate de companie.

În mai, ByteDance a anunțat că Zhang Yiming va demisiona din funcţie pentru a trece la un nou rol înc adrul companiei. Într-o scrisoare deschisă transmisă angajaților, Zhang a spus că va fi succedat de colegul său co-fondator Rubo Liang.

"Adevărul este că îmi lipsesc unele dintre abilitățile care fac un manager să fie perfect. Sunt mai interesat să analizez principiile organizaționale și să folosesc aceste teorii pentru a reduce în continuare munca de management, mai degrabă decât să manageriez cu adevărat oamenii. În mod similar, nu sunt foarte sociabil, prefer activitățile solitare, cum ar fi să nativghez online, să citesc, să ascult muzică și să mă gândesc sau să reflectez la alte lucruri care ar putea deveni posibile”, a declarat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Cine este omul din spatele TikTok. Fondatorul are o avere estimată la 36 de miliarde de dolari