Antena Meniu Search
x

Cum a devenit Facebook spaima infractorilor din România. Mulți români își iau rolul de detectivi-amatori

Reţelele de socializare au devenit spaima hoţilor din România. Tot mai multe victime încearcă să deruleze anchete paralele cu Poliţia şi devin detectivi-amatori pe Facebook.

Vezi și

Reţelele de socializare au devenit spaima hoţilor din România. Tot mai multe victime încearcă să deruleze anchete paralele cu Poliţia şi devin detectivi-amatori pe Facebook. Pleacă pe urmele celor care le-au golit cardurile sau casele şi nu de puţine ori reuşesc să-i identifice cu ajutorul celor din online. Descoperă că şi alţii au fost furaţi de aceiaşi indivizi pe care i-au văzut pe camerele de supraveghere. Imaginile distribuite de mii de ori pot duce însă şi la o vânătoare de oameni nevinovaţi, spun experţii. 

Un video vizualizat de peste 200.000 de români are ca protagoniști doi presupuşi hoţi care, cu un card furat, au făcut peste 60 de plăţi, în valoare de o sută de lei fiecare. Victima a umblat în toate magazinele în care a fost folosit cardul lui, a recuperat imaginile de pe camerele de supraveghere şi le-a distribuit pe internet, în speranţa că cineva îi va recunoaşte pe hoţi. Surpriza a venit imediat. 

"În 20 de minute deja am aflat că locuiesc în cartier cu mine, deja le ştiam numele, le-am găsit profilul de Facebook (...) Până şi buletinul unuia dintre ei. Poliţia de cât timp a avut nevoie ca să îi prindă? Cred că de mai bine de trei luni de zile. După ce le-am furnizat toate toate informaţiile.", povesteşte păgubitul.

Sunt tot mai mulţi cei care cer ajutor în comunităţile online. Peste 10.000 de persoane au dat share acestui videoclip în care apare un bărbat care fură o bicicletă din Bucureşti. În 24 de ore, încă 20 de persoane au postat alte imagini cu acelaşi hoţ de biciclete care acţiona în diverse locuri din Capitală. Mobilizarea i-a ajutat pe poliţiştii care au reuşit să-l prindă pe individ.

Dar aventura online de găsire a vinovaţilor se poate transforma uşor și într-o vânătoare de oameni nevinovaţi, avertizează experții.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Tehnologie » Cum a devenit Facebook spaima infractorilor din România. Mulți români își iau rolul de detectivi-amatori