Video Gamerii pot deveni noii sportivi de performanţă ai viitorului. Un proiect de lege va ajunge pe masa senatorilor
Pasionaţii de jocuri pe calculator ar putea fi consideraţi, în curând, sportivi! Un proiect de lege în acest sens va ajunge pe masa senatorilor, iar dacă va fi adoptat, unele jocuri vor putea fi considerate "sporturi electronice" iar cei care le joacă la nivel profesionist vor fi... sportivi de performanţă. Iniţiatorii legii spun că, în viitorul nu prea îndepărtat, am putea vedea suporteri care merg pe stadion pentru a-i susţine pe sportivii care se joacă... pe calculatoare.
Andu, sportiv electronic: Dacă am un meci seara, mă trezesc undeva pe la vreo 10-11, îmi studiez un pic meciurile pe care le-am avut în ultima perioadă, după aceea joc un meci de antrenament.
Este rutina lui Andu, un jucător profesionist de jocuri pe calculator din Bucureşti. Are 23 de ani şi a fost pasionat încă de mic de fotbal. În urmă cu trei ani, a dat mingea şi terenul pe mouse şi tastatură, iar acum, este campion naţional la FIFA. Iar dacă proiectul de lege va trece, Andu va putea fi considerat sportiv de performanţă.
Andu, sportiv electronic: Nu este doar cum spune lumea, stăm în faţa calculatorului şi ne jucăm. Intervine o capacitate mare de concentrare, intervine un stil de viaţă, intervine o alimentaţie, sunt multe chestii care intră în partea asta de e-sports. Nu sunt doar copii care devin graşi şi se joacă. Sunt oameni ca şi mine care arată bine şi fac sport.
Cum este definit sportul electronic
Conform proiectului, sportul electronic este o "activitate desfăşurată în mediul virtual, într-o formă organizată şi competitivă". Iar un "sportiv electronic" este orice persoană de peste 14 ani care joacă în mod organizat, cum ar fi într-un club, şi este legitimat în registrul jucătorilor de astfel de sporturi.
Radu, organizator Bucharest Gaming Week, iniţiator: Ceea ce am încercat să facem a fost să venim cu o adăugire la legea sportului de acum, legea sportului clasic pentru a încadra şi jucătorii de e-sports ca fiind jucători profesionişti de jocuri video. Un sportiv electronic. Nu văd o mare diferenţă între un gamer care stă şi se joacă şi se antrenează pentru dota sau pentru Counter Strike faţă de un şahist care şi el stă în faţa unui calculator mai nou sau în faţa unei table de şah.
Noua lege ar trebui să le permită gamerilor profesionişti şi să se asocieze în cluburi. Vor putea semna contracte în calitate de sportivi şi vor putea atrage mai uşor sponsorizări.
Radu, organizator Bucharest Gaming Week, iniţiator: Momentan noi nu putem să încadrăm un jucător foarte bun din România sub o lege. El este în acest moment încadrat sub tot felul de alte denumiri de job uri şi slujbe, astfel încât să poată fi plătit. Referend marketing, lucrător comercial tot ce se găseşte la firul ierbii.
Proiectul de lege a fost depus la Senat pe data de 1 februarie. Totuşi, pe site-ul instituţiei, proiectul al cărui iniţiator este trecut chiar Florin Cîţu, apare că a fost retras de către acesta. Aşa că momentan, cel puţin, nu este clar ce s-ar putea întâmpla mai departe cu legea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰