Antena Meniu Search
x

România va lansa, de pe mare, o rachetă construită cu 1,2 milioane de euro: "E cea mai ieftină rachetă lansatoare de sateliţi din lume"

O rachetă realizată în România va fi lansată de pe mare în luna august, de la bordul unei nave militare. Pregătirile pentru acest eveniment vor începe de săptămâna viitoare. Ea poate fi văzută în cursul zilei de duminică în Piaţa Ovidiu din Constanţa.

de Redactia Observator

la 27.06.2021, 16:32

România va lansa, de pe mare, o rachetă construită cu 1,2 milioane de euro: "E cea mai ieftină rachetă lansatoare de sateliţi din lume"
- constantafinanciara.ro

Coordonatorul de proiect din cadrul Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), Dumitru Popescu, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că această rachetă are o caracteristică de protecţie a mediului.  

“Este vorba despre EcoRocket, o rachetă care are o caracteristică de protecţie a mediului, primele două trepte folosesc un combustibil pe bază de apă şi vaporii rezultaţi în urma funcţionării motoarelor celor două trepte sunt în principal de bază de apă, de aici şi denumirea EcoRocket. Este o rachetă construită pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni, poate lansa până la zece sateliţi de tip Cubesat, de exemplu. Are o greutate de cinci tone la lansare şi 450 de kilograme fără combustibil, o lungime de 13,2 metri, prima treaptă zboară până la o altitudine de opt kilometri şi 1500 de kilometri pe oră, treapta a doua până la o altitudine de 50 de kilometri şi 5.500 de kilometri pe oră, iar treapta a treia este treapta care se pune pe orbită şi pune sateliţii pe orbită”, a explicat Dumitru Popescu.

El a precizat că aceasta este cea mai ieftină rachetă lansatoare de sateliţi din lume, costul realizării fiind de 1,2 milioane de euro. “Este un proiect exclusiv privat, care nu a folosit niciun leu de la buget, fie că vorbim de fonduri europene sau fonduri guvernamentale. Concurează şi pentru un concurs la Comisiei Europene care vizează dezvoltarea de rachete uşoare, care sunt prietenoase cu mediul şi care au un cost de lansare cât mai redus. Este cea mai ieftină rachetă lansatoare de sateliţi din lume. La un cost de lansare de 490.000 de euro per lansare, costul de dezvoltare a fost de 1,2 milioane de euro, din surse private”, a mai afirmat reprezentantul ARCA.

El a declarat că lansarea este programată în a doua jumătate a lunii august. “Prima fereastră de lansare, deşi era prevăzută pentru luna iunie, a fost decalată pentru perioada 16 – 30 august. Mâine va intra în baza navală şi va fi ambarcată la bordul navei NMH Cătuneanu, aparţinând Forţelor Navale. Este un contract comercial pe care noi îl suportăm integral, toate cheltuielile care sunt efectuate de către Forţele Navale cu această activitate sunt suportate de noi din surse private. Vor avea loc antrenamentele pe mare începând de luni şi în prima parte a antrenamentelor vom face absolut toate procedura de lansare, mai puţin lansarea”, a transmis Dumitru Popescu.

El a anunţat că lansarea va putea fi văzută şi de pe ţărm. “Va fi lansată de la o distanţă de aproximativ 36 de kilometri travers Constanţa, adică persoanele  care vor fi în zona Portului Tomis, pe plajă, vor putea vedea lansarea, vor vedea o dîră albă ridicându-se din mare. Îi sfătuim pe cei care vor să vadă lansare să îşi aducă camere de luat vederi cu zoom sau aparate foto cu zoom să poată să o vadă cât mai bine. Vom anunţa din timp momentul lansării ca lumea să poată să o vadă”, a declarat Dumitru Popescu. EcoRocket poate fi văzută de turişti şi de constănţeni, duminică, până la ora 23:00, în Piaţa Ovidiu din Constanţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » România va lansa, de pe mare, o rachetă construită cu 1,2 milioane de euro: "E cea mai ieftină rachetă lansatoare de sateliţi din lume"