Antena Meniu Search
x

Șeful Samsung, închis pentru corupție, a fost graţiat de preşedinte pentru a contracara criza economică

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol l-a graţiat vineri pe vice-preşedintele grupului Samsung Electronics, Jay Y. Lee, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, iar ministrul Justiţiei a precizat că este nevoie de liderul celui mai important conglomerat sud-coreean pentru a contracara o "criza economică naţională", transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 12.08.2022, 11:09

Moştenitorul „imperiului” Samsung graţiat de preşedinte pentru a contracara criza economică
Moştenitorul „imperiului” Samsung graţiat de preşedinte pentru a contracara criza economică - Profimedia Images

Graţierea prezidenţială este în mare parte un act simbolic în condiţiile în care Jay Y. Lee, nepotul fondatorului grupului Samsung şi moştenitorul acestui adevărat "imperiu", a ieşit din închisoare pe cauţiune după ce a executat o pedeapsă de 18 luni în închisoare pentru acţiunile sale în perioada în care a condus cel mai mare producător mondial de smartphone-uri şi cipuri de memorie.

Însă, graţiere prezidenţială înseamnă că Jay Y. Lee va putea să revină în mod oficial la conducerea Samsung, ceea ce ar putea însemna noi investiţii din partea Samsung, susţin analiştii.

"În condiţiile în care este o nevoie urgentă să depăşim o criză economică naţională, am ales cu atenţie liderii economici care vor conduce motorul naţional de creştere prin investiţii în tehnologie şi crearea de locuri de muncă, pentru a fi graţiaţi", a declarat ministrul Justiţiei din Coreea de Sud, Han Dong Hoon, potrivit Agerpres. 

În replică, Jay Y. Lee a salutat decizia de graţiere şi a promis că va munci din greu pentru economia naţională. "Voi contribui la economie prin investiţii continue şi crearea de locuri de muncă", a spus Jay Y. Lee într-un comunicat de presă în care şi-a cerut scuze opiniei publice şi a promis "un nou început".

Samsung este de departe cel mai important 'chaebol', marile conglomerate industriale care domină cea de a 12-a economie mondială. Cifra de afaceri globală a Samsung reprezintă o cincime din Produsul Intern Brut sud-coreean şi în consecinţă Samsung are o importantă crucială pentru economia Coreei de Sud.

În 2021, Lee Jae-yong a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Seul, pentru că le-a oferit mită şefei statului şi "confidentei" acesteia Choi Soon-sil pentru a susţine transferul lin de putere de la tată la fiu la vârful Samsung.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Tehnologie » Șeful Samsung, închis pentru corupție, a fost graţiat de preşedinte pentru a contracara criza economică