Antena Meniu Search
x

Video Atelierul auto al Regelui Mihai a revenit în ţară și a fost deschis publicului. Expoziția poate fi vizitată până în octombrie

De o experienţă cu adevărat impresionantă au parte şi turiştii care ajung vara aceasta la Domeniul Regal de la Săvârşin. După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile şi întregul atelier auto al Regelui Mihai au revenit în ţară. Atelierul a fost reamenajat piesă cu piesă în amplasarea sa originală şi începând din această săptămână a fost deschis şi pentru public. 

de Redactia Observator

la 25.07.2021, 14:06

Vezi și

Pasiunea fostului suveran al României Regele Mihai I pentru maşini este cunoscută de toată lumea, iar cei care trec pragul Domeniului Regal de la Săvârşin au ocazia să afle câteva din secretele fostului suveran. Atelierul auto de aici găzduieşte de la schelete auto, la piuliţele şi şurubelniţele cu care regele obişnuia să meşterească în timpul liber. Clădirea în care se află atelierul este chiar cea originală, doar piesele au fost aduse din exil. 

Elena Ignat: Totul este rearanjat după fotografie, exact așa cum Majestatea Sa avea atelierul în Elveția. Am lucrat trei săptămâni împreună cu doi colegi. 

Atunci când a fost obligat să abdice, fostului Regelui Mihai nu i s-a permis să ia niciuna dintre piesele cu care lucra în atelier. Aşa că în exil a amenajat alte două ateliere de reparaţii auto şi toate piesele, adunate între anii 1956-2017 au fost aduse acum la Săvârşin. Aşezate cu mare grijă în clădirea originala, din anii 40, ele respectă ordinea stabilită de Regele Mihai, în cel mai mic detaliu. 

Elena Ignat: Aici avem filtrele de apă, de ulei, aici sunt claxoanele, farurile, pompa de apă, aici avem pompa de benzină, chiar le-am învățat. 

Principesa Margareta: Este o copie identică a atelierului lui din Elveţia unde a lucrat ani de zile. Poate nu am realizat înainte de Regele Mihai, că a fost un fel de savant pentru mecanică. 

Principele Radu: Intraţi într-un laborator. Fiecare şurub şi piuliţă sunt în cutiile lor. Puteţi să le spuneţi celor care vin că vor gasi pe perete, undeva la loc de cinste, primul numar al primului jeep din 1944 primit de la armata americană. A păstrat acele doua plăci de la ei. 

Vestea că atelierul auto al Regelui poate fi de acum vizitat a trezit interesul a zeci de turişti. 

Turist: Am venit din Vaslui în concediu în zona Banatului și unul dintre obiectivele trecute de mine pe traseu a fost în zona asta pentru a vedea domeniul regal. 

Turistă: Dupa cei 8 ani în care am așteptat să se deschidă acest muzeu, am venit să vedem ce mașini au fost aduse, despre ce este vorba, știind că Regele Mihai a fost un foarte bun șofer și un mecanic foarte bun. 

Turist: Eu sunt din Iași și am trecut puțin pe la Timișoara într-un concediu scurt și am zis că dacă tot se deschide muzeul mașinilor, am zis să trec pe aici.

Atelierul auto din incinta Castelului de la Săvârşin poate fi vizitat până în luna octombrie, iar biletele costă între 15 şi 30 de lei de persoană

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Travel » Atelierul auto al Regelui Mihai a revenit în ţară și a fost deschis publicului. Expoziția poate fi vizitată până în octombrie