Video Brandul "Dealul Muierii", la un pas de a prinde viață. Legende readuse la viață pentru promovarea turismului
O legendă cu mii de femei războinice în prim plan ar putea deveni brand turistic în Oltenia. Dealul Muierii, cel mai lung din ţara noastră şi un loc încărcat de istorie, a fost câmp de luptă pentru femeile din satele de sub munte în urmă cu sute de ani odată cu marea invazie a tătarilor. Zeci de tinere vor reface acum, pe jos, traseul pe care l-au parcurs eroinele care au alungat cotropitorii.
Din peşterile în care se ascundeau odată ce bărbaţii plecau la luptă, femeile au fost şi ele nevoite să se înarmeze cu furci, topoare sau coase şi să înfrunte inamicul. Sunt scene descrise în cărţile de istorie, care au intrat şi în legendele locului. Iar acum, legendele au un festival.
Legende readuse la viață pentru promovarea turismului
Valentin Mitrică, iniţiatorul proiectului: N-au mai putut să rabde nici de foame, se îmbolnăviseră, au început să moară dintre ele. Şi din cele peşteri: Muierii, Polovragi şi Frumoasei din Cerna, au pornit şi li s-au alăturat şi din stânga şi din dreapta Dealului Muierii peste trei mii de femei cu seceri, coase, bâte, i-au luat la goană pe turci.
Radu Bărculeanu, ghid: Bărbaţii plecau la război, femeile, bătrânii şi copiii se ascundeau în această peşteră. Se ascundeau în timpul năvălirilor barbare, atacurilor otomane. Acolo s-au găsit şi cele mai multe vetre de foc şi unelte preistorice.
- Tainele unui obicei străvechi din România. Ce a devenit claca în zilele noastre: "Mai nou ne-am modernizat"
- Tradiţii vechi, readuse în prim-plan la Festivalul Folcloric Multietnic: "Este foarte frumos, suntem surprinşi că...
- Tradiţiile şi obiceiurile din Ţinutul Pădurenilor nu mor niciodată: "Sunt oameni atât de primitori, atât de...
- ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în România până pe 10 martie
- Vremea 10 februarie - 10 martie 2025. Când scăpăm de frig în România. ANM a emis prognoza meteo pe o lună
Valentin Mitrică, iniţiatorul proiectului: Avem muntele, avem Dunăre, iar între ele este acest deal care este încărcat de istorie.
O istorie care ar putea transforma Dealul Muierii într-un brand turistic. Timp de cinci zile, în trei judeţe, zeci de tinere vor reface traseul pe care l-au parcurs înaintaşele lor. Amalia va porni din Peştera Polovragi şi va merge pe jos peste 80 de kilometri.
Amalia: Nici noi nu le cunoaştem atât de bine, dar sperăm că, prin această activitate, le putem valorifica.
Cred că femeile ar trebui să fie la fel de curajoase şi în zilele noastre. Cristina a copilărit la poalele munţilor, pe Dealul Muierii. Folclorul şi istoria sunt pasiunile ei. Le-a îmbinat şi le-a transformat în versuri despre locul de baştină.
Cristina Giuvelescu: M-am născut şi am crescut pe Dealul Muierii şi mă bucur că fac parte din acest proiect minunat. M-au năpădit un milion de amintiri frumoase.
Turist: Ce avem aici e extraordinar. E păcat să nu fie promovat
Gheorghe Epure, primar Polovragi: Trebuie adus în faţă acest fapt pentru că, din păcate, s-a uitat. Trebuie reîmprospătată memoria socializării.
Dealul, care e şi azi cel mai lung din România, poartă numele de Dealul Muierii încă de acum opt sute de ani, când de acolo au fost alungaţi tătarii. Face legătura muntoasă între Polovragi, Baia de Fier şi Craiova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰