Antena Meniu Search
x

Video Brandul "Dealul Muierii", la un pas de a prinde viață. Legende readuse la viață pentru promovarea turismului

O legendă cu mii de femei războinice în prim plan ar putea deveni brand turistic în Oltenia. Dealul Muierii, cel mai lung din ţara noastră şi un loc încărcat de istorie, a fost câmp de luptă pentru femeile din satele de sub munte în urmă cu sute de ani odată cu marea invazie a tătarilor. Zeci de tinere vor reface acum, pe jos, traseul pe care l-au parcurs eroinele care au alungat cotropitorii.  

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 21.06.2022, 20:35

Vezi și

Din peşterile în care se ascundeau odată ce bărbaţii plecau la luptă, femeile au fost şi ele nevoite să se înarmeze cu furci, topoare sau coase şi să înfrunte inamicul. Sunt scene descrise în cărţile de istorie, care au intrat şi în legendele locului. Iar acum, legendele au un festival.

Legende readuse la viață pentru promovarea turismului 

Valentin Mitrică, iniţiatorul proiectului: N-au mai putut să rabde nici de foame, se îmbolnăviseră, au început să moară dintre ele. Şi din cele peşteri: Muierii, Polovragi şi Frumoasei din Cerna, au pornit şi li s-au alăturat şi din stânga şi din dreapta Dealului Muierii peste trei mii de femei cu seceri, coase, bâte, i-au luat la goană pe turci. 

Radu Bărculeanu, ghid: Bărbaţii plecau la război, femeile, bătrânii şi copiii se ascundeau în această peşteră. Se ascundeau în timpul năvălirilor barbare, atacurilor otomane. Acolo s-au găsit şi cele mai multe vetre de foc şi unelte preistorice.

Pe acelaşi subiect

Valentin Mitrică, iniţiatorul proiectului: Avem muntele, avem Dunăre, iar între ele este acest deal care este încărcat de istorie. 

O istorie care ar putea transforma Dealul Muierii într-un brand turistic. Timp de cinci zile, în trei judeţe, zeci de tinere vor reface traseul pe care l-au parcurs înaintaşele lor. Amalia va porni din Peştera Polovragi şi va merge pe jos peste 80 de kilometri.

Amalia: Nici noi nu le cunoaştem atât de bine, dar sperăm că, prin această activitate, le putem valorifica. 

Cred că femeile ar trebui să fie la fel de curajoase şi în zilele noastre. Cristina a copilărit la poalele munţilor, pe Dealul Muierii. Folclorul şi istoria sunt pasiunile ei. Le-a îmbinat şi le-a transformat în versuri despre locul de baştină.

Cristina Giuvelescu: M-am născut şi am crescut pe Dealul Muierii şi mă bucur că fac parte din acest proiect minunat. M-au năpădit un milion de amintiri frumoase.

Turist: Ce avem aici e extraordinar. E păcat să nu fie promovat

Gheorghe Epure, primar Polovragi: Trebuie adus în faţă acest fapt pentru că, din păcate, s-a uitat. Trebuie reîmprospătată memoria socializării.

Dealul, care e şi azi cel mai lung din România, poartă numele de Dealul Muierii încă de acum opt sute de ani, când de acolo au fost alungaţi tătarii. Face legătura muntoasă între Polovragi, Baia de Fier şi Craiova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Travel » Brandul "Dealul Muierii", la un pas de a prinde viață. Legende readuse la viață pentru promovarea turismului