Antena Meniu Search
x

Video Casa pictorului impresionist Iosif Keber din Târgu Jiu, redeschisă curioșilor. Este o capodoperă arhitecturală

La Târgu Jiu, o bijuterie arhitecturală, veche de aproape un secol este pregătită să primească oaspeți. Clădirea, monument istoric, i-a aparținut pictorului Iosif Keber, celebru pentru picturile impresionante pe care le-a făcut pe lăcașuri de cult din toată lumea. Acum, casa a fost restaurată şi şi-a deschis uşile pentru cei care vor să afle crâmpeie din viaţa de poveste a artistului. O vizită aici este gratuită și fascinantă. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 04.08.2022, 17:59

Vezi și

Odată ce ai pășit în casa în care a locuit și a creat pictorul Iosif Keber ai impresia că te întorci în timp. Detaliile arhitecturale deosebite, mobila și obiectele ce i-au aparținut artistului așteaptă să fie descoperite de ochii curioși care vor avea acum ocazia să vadă casa Keber și în interior.

Casa pictorului impresionist Iosif Keber din Târgu Jiu, redeschisă curioșilor

Olimpia Bratu, director Biblioteca Județeană Gorj: Avem aici un fotoliu care i-a aparținut. Vă arăt această pernă care are aici monograma mamei pictorului. Am vrut s-o expunem pentru că dacă a păstrat-o atâta timp și noi am găsit-o înseamnă că avea o valoare sentimentală. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Aici este încăperea în care picta Iosif Keber. Pentru că avea nevoie de multă lumină naturală, aici, la etaj, a fost amenajat atelierul cu luminator în acoperiș. A fost, de altfel, la acea vreme, singura clădire din Târgu Jiu, care avea o astfel de fereastră. 

Pe acelaşi subiect

Olimpia Bratu, director Biblioteca Județeană Gorj: Șevaletul i-a aparținut. Acesta este scaunul pe care se așeza și lucra. Paletele și culorile, ce vedeți aici, toate i-au aparținut. A făcut lucrări de șevalet, dar este foarte cunoscut pentru pictura sa monumentală. A lucrat pictura de pe foarte multe biserici din țara asta.

Înainte să moară, pictorul a donat comunității casa, mii de volume de artă şi opere de artă. Cea mai mare dorință a sa a fost ca acolo să fie deschisă o bibliotecă. Astăzi, în clădire, funcționează secția de artă a Bibliotecii Județene Gorj cu peste 20 de mii de volume. Casa este monument istoric și o bijuterie arhitecturală. A fost restaurată cu fonduri europene, iar autoritățile vor s-o pună pe harta turistică a județului.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Casa monument are o vechime de aproape un secol. A fost ridicată în stil neoromânesc, de arhitectul Iulius Dopplereiter care, de altfel, și-a lăsat amprenta pe mai multe clădiri importante din Târgu Jiu.

Cosmin Popescu, președinte Consiliul Județean Gorj: Am reușit să atragem fonduri europene, 1,7 milioane de lei. restul de contribuție, 800 de mii, din partea bugetului propriu al județului. Toate edificiile de cultură din județ vor intra într-un amplu proces de reabilitare și restaurare.

În prezent, casa poate fi vizitată de luni până joi, între orele 13 și 16. Din toamnă, porțile vor fi deschise și în weekend, iar intrarea este gratuită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Casa pictorului impresionist Iosif Keber din Târgu Jiu, redeschisă curioșilor. Este o capodoperă arhitecturală